Могила жінки, яка загинула в аварії
Світ

Веселий цвинтар у Румунії

13 вересня 2014, 14:26
0
0
Сподобалось?
0

Саме такий незвичайний цвинтар є у румунському селі Сепинца на Мармарощині неподалік кордону з Україною. На дерев'яних надгробках вирізьблені сценки з життя покійних, часто у супроводі дотепних віршиків, що розповідають про померлих або причини їхньої смерті.

Тут не знайдете скорботних та урочистих написів, усі пам'ятні слова витримано в гумористичному стилі. Малюнки часто розповідають про вади та слабкості покійника за життя. Наприклад, намальована чарка свідчить, що чоловік помер від алкоголізму, а зім'ятий автомобіль - загинув в аварії. А якщо людина «ходить наліво», то не сумнівайтеся - саме це й буде зображено на надгробку.
На цвинтарі є й могила засновника «Веселого кладовища» Йоана Петраша. 1935 року він вперше виконав «веселу» епітафію. Дерев'яний хрест прикрасив портретом померлої, візерунком та дотепним написом. Місцевий священик назвав це святотатством, партійний секретар написав доповідного листа аж у Бухарест. Але родичі покійниці погодились саме на такий життєрадісний надгробок.
Йоан Петраш, який це все придумав, сам перед смертю 1977 року намалював свій автопортрет і придумав слова: «Тут поховано чоловіка, який за своє життя нікому не чинив лиха». Його могила - у самому центрі кладовища, біля церкви.
Спершу з характеру чи прижиттєвих звичок покійного обирають щось особливе, прикметне. Далі - текст, малюнок, візерунки. Усе неодмінно узгоджується з ріднею, яка за роботу й місце платить немалі гроші. Приміром, є такий напис: «Був час, коли я захоплювався напоями, любив випити. Дивіться, друзі, щоб не було з вами так, як сталося зі мною». Або ж напис на могилі тещі від зятя: «Під цим каменем лежить теща моя. Коли б вона ще три дні прожила, то вічним сном спочивав би я, а читала ці слова вона». І хоча поховальна церемонія проходить за християнським звичаєм, з жалобним молебнем та відспівуванням, все ж надгробки ставлять веселі. До нових пам'ятників усе село йде, як на екскурсію, кожен гадає, що ж напишуть про нього.
Веселий цвинтар, на якому близько 800 надгробків, - місце вкрай популярне серед туристів. Сюди навідуються навіть дипломатичні делегації. Це кладовище закликає сприймати смерть радісно, адже для померлого земні страждання скінчилися, а на тому світі - рай. До речі, щоліта на цвинтарі проводиться... фольклорний фестиваль: танці та спів тривають до світанку.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися