У Чехії відкрили відреставрований пам’ятник воїнам Української Галицької армії
Світ

У Чехії відкрили відреставрований пам’ятник воїнам Української Галицької армії

7 вересня 2018, 17:24
0
0
Сподобалось?
0

У чеському місті Ліберець на військовому цвинтарі Рупрехтіце відбулося урочисте відкриття відреставрованого пам'ятника воякам гірської бригади Української Галицької армії, які з 1920 по 1926 рік перебували в Ліберці в таборі для інтернованих частин УГА. Про це повідомляє УНН з посиланням на український Інститут національної памяті.

Пам'ятник було встановлено на Ліберецькому військовому цвинтарі ще у 1927 році, проте у 1960-х роках, після ремонтних робіт на цвинтарі, пам'ятник зняли з постаменту.

Як зазначається,  композиція українського скульптора та художника Василя Касіяна, що зобразив тіло вбитого стрільця, над яким завмерли у горі дружина та дві доньки, протягом тривалого часу війни залишалася практично безіменною. Усі таблички були колишнім комуністичним режимом знищені. Але люди все одно несли квіти як до пам’ятника невідомому воїну.

Цього вересня вдалося відновити оригінальні написи на пам’ятнику та списки похованих бійців.

Зазначимо, у Ліберці розташовувався Табір інтернованих частин УГА. Від 10 вересня 1920 року тут перебувала так звана група генерала Кравса, яка у серпні 1920 покинула фронт Армії УНР над Дністром і через Гуцульщину перейшла на Закарпаття (300 старшин і 500 вояків), та 130 старшин і вояків, що прибули з італійського табору полонених у Монте Кассіно.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися