Голова Боремельської громади Віктор КОРІНЬ
Рівненщина

На Рівненщині поляки відновлюють історичну пам’ятку: подробиці

9 грудня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

У селі Боремель Дубенського району найбільш гамірно влітку, бо багато людей приїжджають відпочити до Хрінницького водосховища. Однак у самого села, яке колись було містечком, велика і вражаюча історія. Тут є кілька унікальних пам’яток, якими можна зацікавити туристів.

Голова громади Віктор Корінь розповідає, що давно працюють над розвитком місцевого туризму. У 2020 році вони перемогли в обласному конкурсі розвитку територіальних громад з проєктом «Боремельщина туристична». Свого часу столичні археологи досліджували територію палацового комплексу, який збудував наприкінці XVIII століття поляк Францішек Чацький. А нещодавно в Боремель приїжджала делегація з Польщі. Наступного року вони планують зайнятися реставрацією п’єдесталу «Ісус Христос під хрестом».

– Міністерство культури Польщі передбачило кошти для цієї історичної пам’ятки, – розповідає Віктор Михайлович. – Її встановили ще у вересні 1786 року на місці колишньої дерев’яної церкви. Кошти дало місцеве польське панство: Францішек та Кунєгунда з Сангушків Чацьких в знак подяки. Все це записано на іменній таблиці, яка прикріплена на постаменті. Що ж до скульптури, то вона з вапняку, а постамент мурований із цегли. Сама скульптура теж частково обмазана цементом, що погано впливає на її стан. Це відмічали вже не одні фахівці. Тому, щоб зберегти давню пам’ятку, необхідно вже її рятувати.

Фахівці оглядають давню пам’ятку

Ініціювала зустріч голови Боремельської громади з польськими фахівцями Наталія Брижко-Запур. Вона разом з чоловіком Мареком заснували у 2018 році Фонд партнерства для Центрально-Східної Європи, який співпрацює з Україною. Вони допомагають досліджувати цікаві історичні пам’ятки, шукають кошти, щоб їх відновити. Два реставратори та двоє представників польського інституту оглянули сам п’єдестал. Деякі його частини зняли і взяли з собою, щоб дослідити матеріал та підготувати ідентичний для відновлення.

– Під час війни Польща найбільше допомагає Україні. Не лишень приймає наших біженців, а й підтримує відновлення культурних пам’яток. За це їй будуть вдячні не тільки сучасники, а й прийдешні покоління, – переконаний Віктор Михайлович.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися