До і після операції
Актуально

Варикоз – не лише некрасиві ноги, а й загроза життю

4 березня 2021, 14:28
0
0
Сподобалось?
0

Що ми знаємо про варикозне розширення вен? Хтось пригадає спотворені ноги, а дехто взагалі відмахнеться, мовляв, нічого страшного. Та ще й досить довго вважалося, що повністю вилікувати варикоз неможливо, а операція важка і травматична. Про те, чому цю хворобу називають підступною та як її можна позбутися безболісно і всього за годину, говоримо з лікарем-флебологом (хірург, який займається захворюваннями вен) Андрієм Романчуком.

Шість стадій: від «зірочок» до трофічних виразок

  Як пояснює Андрій Володимирович, перші симптоми, які вказують на варикоз, це набряк ніг увечері. Скажімо, якщо від шкарпеток залишається слід, а вночі ні з того ні з сього стали хапати корчі – час занепокоїтися.  Якщо махнути рукою – наступним етапом вени почнуть «випинатися» і вже явно сигналізувати про хворобу. Як виникає варикоз? У венах є спеціальні клапани, які контролюють потік крові. Вони немов дверцята: відкриваються, коли треба її пропустити, і закриваються, коли такої потреби немає. Якщо клапани починають погано функціонувати, втрачають еластичність і врешті «ламаються», кров застоюється, накопичується у венах, і ті збільшуються. Це і є варикозне розширення вен.

– На захворювання впливає одразу кілька чинників, – розповідає Андрій Володимирович. – І насамперед, спадковість. Якщо у родині були варикози – це вже перший дзвіночок для того, щоб піти до лікаря-флеболога. Також на розвиток хвороби впливає тривала сидяча та стояча робота, зайва вага. У жінок варикоз буває набагато частіше, адже вагітності, особливо багатоплідні, пологи – усе це аж ніяк не додає здоров’я. У чоловіків його провокує фізична робота, коли доводиться піднімати та тягати важке.

Лікар-флеболог Андрій РОМАНЧУК

Існує аж шість стадій варикозу, але люди чомусь найчастіше «досиджуються» саме до останньої, коли на ноги страшно дивитися! При першій стадії людина помітить у себе щось типу «зірочки» чи «павучка» із судинок, при третій-четвертій – стегна та ікри будуть вкриті набряками із синьо-фіолетових вузлів вен. При шостій кров настільки погано відтікатиме, що бодай маленьке пошкодження на нозі (подряпина, роздертий прищ) перетворюватиметься у трофічну виразку, яка не загоюється роками і реально псує життя. Крім того, від стадії до стадії захворювання прогресує і врешті стає небезпечним – у тому й підступність варикозу. Згустки застояної крові – тромби – можуть відриватися, потрапляти у кровоток і опинитися в легеневій артерії. В кращому випадку це закінчиться реанімацією, у гіршому – смертю.

Вени не «видирають» живцем, а запаюють лазером

Золоте правило будь-якої хвороби – чим раніше звернутися до лікаря, тим краще. Бо якщо «зірочки» з кровоносних судин можна без проблем усунути косметичним шляхом, то великі судини, вузли та вени, які набрякають під шкірою, доведеться забирати хірургічним шляхом. І саме це стримувало багатьох.

– Людей можна зрозуміти, адже класична операція з усунення варикозу – це доволі кривава і травматична процедура, – пояснює Андрій Романчук. – Ті пацієнти, кому, як кажуть в народі, «тягли вени» таким чином, мають що згадати. Загальний (або спинальний) наркоз, розрізи скальпелем, хвору вену, грубо кажучи, «видирають» з тіла живцем, величезна втрата крові (до літра!)... Потім – тривалий процес реабілітації, лікарняний і шви з рубцями. Але ж медицина не стоїть на місці. Я вже давно використовую новітню методику оперативного втручання – за допомогою лазера і УЗД-апарата.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про саму процедуру?

– Операція триває від 30 хвилин до двох годин, залежно від складності хвороби. Використовується місцеве знеболення, тож пацієнт вільно спілкується з лікарем. За допомогою УЗД-апарата у магістральну вену через маленький прокол (нагадує голку катетера від крапельниці) вставляється тоненький провідник. Прицільно знаходимо за допомогою ультразвуку усі «поламані» вени, обколюємо їх знеболюючим і за допомогою лазера «випалюємо». Це абсолютно безболісно і безкровно. Не залишається жодного рубця чи шва. І що найцінніше – після операції людина через кілька годин повертається до свого звичного життя, ніякої особливої реабілітації тут не потрібно.

– Чула, що у 50% пацієнтів після хірургічного втручання трапляються рецидиви, тобто вени вилазять знову.

– Це при класичній операції. Як показує наша практика (а на рахунку – сотні зроблених втручань лазером), рецидивів практично не спостерігається. Усі мої пацієнти отримують річну гарантію, постійно перебувають під наглядом. І у разі появи додаткових «хворих» вен проблема негайно усувається. Хоча це трапляється вкрай рідко. Адже «запаяні» лазером вени розсмоктуються, їхню роботу на себе перебирають здорові – і процес налагоджується. Якщо пацієнт виконує усі рекомендації (у перші дні носить спеціальні панчохи, кілька тижнів не піднімає понад 12 кілограмів і за рік не набирає раптово зайву вагу) – відсоток повторної появи варикозу мінімальний.

Цікава деталь: класична хірургія, як правило, вже не береться оперувати останню стадію варикозу. Адже на шкірі з трофічними виразками жоден розріз практично не загоюється. Як запевняє Андрій Володимирович, для них шоста стадія – зовсім не проблема. Оскільки втручання проходить без жодних розрізів, пацієнт позбавляється виразки шкіри буквально за місяць.

Лікар-флеболог Андрій Романчук проводить особисті прийоми. А також він активно веде сторінки у соціальних мережах в інтернеті (Фейсбук, Інстаграм), де відповідає на запитання та показує результати лікування.

Мирослава КОСЬМІНА, Волинська область

Телефони для консультацій:

м. Луцьк (066) 0878684, (096) 2534858

м. Нововолинськ (097) 1727707

м. Володимир-Волинський (095) 4973541, (098) 2684858

м. Дубно (095) 4973514

Ліцензія №144 від 28.01.2021


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися