Який метод лікування обрати при варикозі: відповідь судинного хірурга з Луцька
Волинь

Який метод лікування обрати при варикозі: відповідь судинного хірурга з Луцька

22 квітня 2021, 15:20
0
1
Сподобалось?
1

Курач Степан Степанович – судинний хірург у "Медичному центрі лікаря Цюха". 

Загальний стаж його роботи – 16 років.  

Судинні хірурги в Україні займаються як хворобами артерій, так і хворобами вен. І якщо говорити про дуже поширену недугу сьогодення – варикоз, то без кваліфікованого судинного хірурга тут не обійтися. І без сучасної та потужної апаратури – також.


Консультація судинного хірурга потрібна у випадках, коли турбують: біль і важкість у ногах, швидка втомлюваність і оніміння ніг, трофічні виразки, нічні судоми в м’язах (так звані корчі), розширені вен на ногах, «судинні зірочки», набряклість гомілок, потемніння шкіри гомілок, та ін.

Поговоримо про найпоширеніше захворювання нижніх кінцівок – варикозну хворобу.

Хто найчастіше хворіє варикозом?

- Найчастіше цією недугою страждають жінки, приблизно 80%, чоловіки – близько 20%. За статистикою, майже половина хворих на варикозну хворобу припадає саме в працездатному віці (40-60 років). Люди звертаються зі скаргами на випуклі вени, появу судинних «зірочок», набряки ніг, пігментацію шкіри, утворення тромбів, а в запущених випадках і наявність виразок.

Які існують методи боротьби з цією проблемою?

- Немає єдиного універсального методу лікування. Підхід до пацієнта має бути індивідуальним. Найчастіше лікування носить комбінований характер. До прикладу: тоненькі судинні «зірочки» забираються методом склеротерапії. Це так званий хімічний метод, суть якого полягає в тому, що у вену вводиться склерозант, який руйнує ендотелій судини, а це призводить до її тромбування і в подальшому перетворення на фіброзну тканину. За певний час вона зникає. Більші вени краще забирати малоінвазивним хірургічним методом, який називається мініфлебектомією. Робляться невеличкі проколи по 3-4 міліметри, через які видаляється уражена вена. На такі проколи не потрібно накладати шви, тому отримуємо також хороший косметичний ефект. Для видалення стовбурів великої або малої підшкірних вен, раніше робилися великі розрізи в паховій або підколінній ділянках. Це є доволі травматично і програє косметика. На сьогоднішній день цей метод замінила ендовенозна лазерна коагуляція (ЕВЛК). Це так званий термальний метод, який робиться з допомогою лазера - розповідає Степан Курач.

Важливо, що саме у «Медичному центрі лікаря Цюха» - одному з небагатьох у Західній Україні, і єдиному поки що на Волині, є лазерний апарат LEONARDO німецької компанії Вiolitec. Ця компанія  є виробником номер один у галузі лазерної апаратури. І в основному передові клініки Європи працюють саме на апаратах марки Вiolitec. Спектр його роботи дуже широкий: флебологія, ЛОР, урологія, гінекологія, проктологія та ін.

Як проходить операція із видалення вен при варикозі?

- Операція проводиться під місцевим знечуленням, пацієнт увесь час на «мовному зв’язку» із лікарем. Відчуття, як від звичайних ін’єкцій. Триває операція приблизно годину, залежно від складності. Після операції пацієнт мусить походити протягом години. На наступний день - перев’язка. Далі контроль на 10-й день, через місяць і через три місяці. До речі, в багатьох медичних закладах таку процедуру досі роблять під спінальною анестезією, тож людина мусить ще кілька днів перебувати в стаціонарі. Суть сучасної методики, яку ми застосовуємо, полягає в тому, щоб мінімізувати втручання і травматизм самої операції. Якщо колись робили великі розрізи, витягували вени за допомогою спеціальних зондів, зашивали - то це було дуже травматично, але на той час медицина іншого не знала.  Науковий прогрес і поява лазерних технологій все змінили. Зараз робляться лишень невеличкі проколи, ніяких розрізів і швів. Під контролем УЗД за допомогою лазера заварюється той відрізок вени, який розширений. Це малоінвазивний – так званий термічний метод лікування.

Лазер LEONARDO чимось відрізняється від інших апаратів, скажімо, вітчизняних?

- Суть апарату - LEONARDO не тільки в його якості, але й в тому, що тут все максимально зроблено для захисту пацієнта. Наша реальність така, що ми живемо в час, коли існує багато захворювань, які передаються через кров, на жаль, серед них є і невиліковні. Створюючи нове покоління апаратів, компанія Вiolitec подбала про безпеку пацієнта таким чином, що всі волокна до LEONARDO є одноразовими. Вони мають цифровий підпис, який апарат зчитує і не дозволяє використати одне і те ж волокно для інших пацієнтів. Це запобігає передачі різних хвороб.

До слова, кожному пацієнту в «Медичному центрі лікаря Цюха» після оперативного втручання віддають відрізаний конектор волокна, яким була зроблена операція».

За кордоном лікування якісніше?

- В якійсь мірі так. Але за останні роки і в Україні відмічається прогрес в цьому плані. Закупка сучасної апаратури, а також навчання українських лікарів за кордоном створює можливість надавати не менш якісні медичні послуги і у нас.

Яка профілактика судинних хвороб?

- Це здоровий спосіб життя, відмова від куріння, більше рухатися, звичайні ранкові пробіжки, плавання, здорове харчування і т. д. Якщо ж ми маємо генетичну схильність до судинних хвороб, то краще один чи два рази на рік відвідати лікаря, аби дізнатися про стан свого здоров’я. Це дозволить вчасно попередити недугу і не допустити ускладнень. Потрібно усвідомити, що про своє здоров’я треба дбати в першу чергу самому і цьому вчити молоде покоління!  

Українці дбають про все: про сім’ю, добробут, про свій комфорт і це дуже добре, а от про своє здоров’я, часто, в останню чергу. За кордоном по іншому.  Але надіюся, що і в нас все зміниться на краще, лишень кожному особисто потрібно цінувати своє здоров’я   -  завершує Степан Курач.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися