Дитина пропускає онлайн уроки? Батьки сплатять штраф
Актуально

Дитина пропускає онлайн уроки? Батьки сплатять штраф

13 листопада 2022, 14:40
0
0
Сподобалось?
0

На час війни Міністерство освіти і науки дозволило батькам обирати форму навчання для дітей: онлайн чи офлайн. Але не ходити у школу фізично зовсім не значить, що можна прогулювати дистанційні уроки. Батьків чи опікунів таких горе-учнів карають гривнею. 

Що стосується навчання у школі, приказка «війна все спише» не спрацьовує. Доказом служать судові рішення. Зауважимо, що Кодекс України про адміністративні правопорушення містить окрему статтю про виконання батьками обов’язків. За її порушення доведеться заплатити штраф від 850 до 5100 гривень. Якщо пощастить, можна відбутися попередженням.

Безробітній жительці Шепетівки Хмельницької області не пощастило. Її син у вересні без поважних причин пропустив 120 уроків під час дистанційного навчання. Директор звернувся до поліції. Мама вину визнала і сказала, що провела із сином виховну бесіду. Та суд усе одно зобов’язав жінку сплатити 1700 гривень штрафу і майже 500 гривень судового збору.

Двічі за час війни перед судом поставала і матір восьмикласниці з Кіровоградської області, адже та систематично пропускала онлайн-уроки. Жінка повідомила суду, що донька не могла вчасно прокинутися, а вона йшла рано на роботу і не могла її проконтролювати. З’ясувалося, що дівчина у цей час просто дивилася телевізор і займалася іншими, більш важливими, на її думку, справами. Суд спочатку зжалився і виніс мамі лише попередження. А за повторним зверненням оштрафував на 1700 гривень.

На «кругленьку» суму у 5200 гривень «влетіла» бабуся семикласника та восьмикласниці з Летичева на Хмельниччині. Старенька після смерті батьків є опікуном внуків. Тричі суд (у лютому, березні та квітні 2022 року) визнавав її винною в ухиленні від виконання батьківських обов’язків. Під час останнього жінка повідомила, що нині онучка вагітна і перебуває в Одесі. А в онука зламався мобільний телефон, тож йому немає на чому вчитися. Бабуся зазначила, що діти вважають себе дорослими і вже її не слухаються, тому вона не знає, як може забезпечити батьківський контроль.

А от Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області вирішив не карати багатодітного батька. Місцеві поліціянти склали на чоловіка протокол, оскільки його діти, учні четвертого, шостого і сьомого класів, пропустили дистанційне навчання без поважних причин.

Батько вини не визнав і пояснив суду, що у нього немає грошей на оплату інтернету, а без нього онлайн навчання не відбувається.

Тож батькам треба контро­лювати, чи виходить їхнє дитя на дистанційні уроки. Інакше можуть постраждати фінансово. І часто-густо аргумент про відсутність інтернету у суді не спрацьовує. 

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися