Чому артезіанська вода корисна та популярна: основні характеристики артезіанської води
Актуально

Чому артезіанська вода корисна та популярна: основні характеристики артезіанської води

25 вересня 2023, 10:47
0
0
Сподобалось?
0

Яка вода називається артезіанською? Чим вона корисна і як відрізняється від водопровідної води. Де брати артезіанську воду?

Чому артезіанська вода настільки корисна та популярна?

Чиста і відповідна до норм вода корисна для здоров'я і самопочуття. Домагатися її чистоти можна різними способами – відстоювати, кип'ятити, ставити фільтри, купувати готову очищену воду в пластикових бутлях або ж можна користуватися артезіанською свердловиною.

Яка вода називається артезіанською?

Артезіанською вона називається, якщо знаходиться на великій глибині: 10 - 280 метрів. Точний показник залежить від особливостей місцевості й сфери застосування. Така вода не забруднюється, оскільки не має контактів з поверхнею, чого не скажеш про грунтові води.

Знаходяться артезіанські басейни в доантропогенних відкладеннях - за межами негативного впливу людей і промисловості на довкілля. За своїм складом вона чистіше за інші води з наземних джерел. Але щоб переконатися в її придатності й відсутності шкідливих домішок, після буріння свердловини доцільно узяти пробу для проведення аналізу в лабораторних умовах.

Свою назву вона дістала завдяки місцю її першої здобичі - провінція Артуа, Франція.

Як добувається артезіанська вода?

Вода добувається за допомогою артезіанської свердловини. Вона є буровим колодязем. Його глибина - не пріоритетний показник. Важливе значення має чистота. На сьогодні це краще джерело для корисного питва.

Буріння здійснюють фахівці за допомогою профільного устаткування. Рідина знаходиться під тиском, тому в результаті буріння вона може виходити самопливно або навіть струмувати як фонтан.

Хімічний склад артезіанських вод

Артезіанська вода включає найчастіше магній, залізо, калій, а також натрій і фтор. Точний склад обумовлюється геологічним шаром і геологічними процесами. Багато років склад не змінюється. Він не залежить від особливостей клімату і паводків. За сольовим складом артезіанська вода перевищує норми, тому потребує очищення.

Користь артезіанської води

Є думка, що така рідина найчистіша і корисніша. Частково це так. На глибині, де вона знаходиться, немає органіки, яка притягає бактерії й інші патогени. У глибокому підземному середовищі практично немає мікроорганізмів. Тому ризик вірусного або бактерійного зараження мінімальний.

Проте, як ми вже говорили вище, спочатку хімічні речовини перевищують допустиму норму, тому небажано вживати воду, яка не пройшла фільтрацію. Її слід очищати за допомогою фільтрації, якщо показники не відповідають нормі. Тоді вона буде корисною для здоров'я.

Якщо її вживати після очищення, користь буде очевидною:

  • поліпшення загального самопочуття;
  • підтримка водного балансу в організмі;
  • зміцнення кісток;
  • поліпшення стану зубної емалі.

Крім того, збалансований склад води зі свердловини має легкий і приємний смак.

Недоліки артезіанської води

Головний недолік - насиченість солями та в деяких випадках важкими металами. Людям із захворюваннями системи травлення і серця перед вживанням бажано проконсультуватися з лікарем. Внаслідок вмісту солей неочищена вода може погано позначатися на місткостях для нагріву, трубопроводах, деталях пральних і посудомийних машинок.

Як отримати якісну артезіанську воду?

Лабораторний аналіз свердловинної води визначить хімічний склад, що виключить вживання рідини зі шкідливими мікроелементами - бор, літій, барій. Також дослідження визначить, наскільки підвищений вміст калію, магнію, заліза, натрію і фтору.

Методи очищення повинен вибирати фахівець з досвідом у своїй сфері. Він повинен проаналізувати склад води зі свердловини й підібрати оптимальний варіант. В деяких випадках може знадобитися декілька стадій очищення.

Найчастіше потрібне усунення марганцю і заліза. Зниження кількості магнію і кальцію зменшує ймовірність появи осаду і накипу.

Для видалення надлишку солей калію, натрію, магнію, заліза можна використати іонообмінну смолу для фільтрів. З надміром заліза справляються знезалізувачі води. Вони працюють на принципі електролізу. Також усувають надлишок солей і заліза фільтри зворотного осмосу. Механічні домішки й сірководень видаляють вугільні фільтри.

Якщо ви бажаєте пробурити свердловину, довірте цю справу професіоналам. Компанія "Юрський Горизонт" працює понад десять років. За цей час ми заслужили бездоганну репутацію і позитивні відгуки задоволених клієнтів. Окрім процесу буріння за допомогою пересувних бурових установок ми проводимо геологічну розвідку – визначаємо оптимальне місце для свердловини та глибину. Пийте чисту і якісну воду, а ми вам в цьому допоможемо!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися