На які церковні свята багатий вересень
Україна

На які церковні свята багатий вересень

8 вересня 2019, 13:15
0
0
Сподобалось?
0

11 вересня - Усікновення глави Іоанна Предтечі – це день пам’яті страти Хрестителя Господнього. 21 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці – свято на честь Богородиці Діви Марії, Матері Ісуса Христа. 27 вересня - Воздвиження Чесного Хреста Господнього – велике дванадесяте свято.

11 вересня Усікновення глави Іоанна Предтечі – це день пам’яті страти Хрестителя Господнього. Він викривав царя Ірода, що той за життя свого брата Філіпа одружився з його жінкою Іродіадою. Та розлютилася і озлобилася за це на Іоанна. Вона просила Ірода вбити його. Та цар не погоджувався, оскільки вважав Іоанна великим пророком. Минув майже рік. На бенкеті дочка Іродіади Саломія затанцювала і догодила Іродові. Він сказав їй: «Проси, чого хочеш». І та з підказки своєї матері відповіла: «Голову Іоанна Хрестителя на таці». Ірод засмутився, але не міг при гостях порушити клятву. Воїн, виконавши наказ царя, приніс на таці голову Іоанна Предтечі.

У цей день, за народними повір’ями, не можна співати і танцювати, їсти і різати те, що зовні нагадує голову, навіть хліб треба ламати руками. Також в народі вважається, що тоді варити та їсти борщ – великий гріх. У цей день ті, хто мучився від головного болю, просили зцілення. Також збирали коріння цілющих трав, якими лікували безсоння та психічні розлади у людей.

21 вересня Різдво Пресвятої Богородиці – свято на честь Богородиці Діви Марії, Матері Ісуса Христа. Є одним з дванадесятих свят, засноване  у другій половині V століття. Діва Марія народилася в Єрусалимі у Йоакима, який походив з царського роду, і Анни, дочки первосвященника.

Вони дожили до похилих літ і були бездітними. Одного разу, коли Йоаким прийшов до храму, первосвященник не дозволив йому принести жертву Богу, сказавши: «Ти не дав потомства Ізраїлю». Після цього невтішний Йоаким подався у пустелю для молитви, Анна залишилася вдома і теж молилася. У цей час їм обом з’явився ангел і сповістив: «Господь почув молитву твою. Ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє говоритимуть в усьому світі». Після цього Анна завагітніла. Праведники дали обітницю присвятити свою дитину Богові, і віддали дочку Марію в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Місце, де народилася Богородиця, тепер є територією Мусульманського кварталу Старого міста. Тут збудовано монастир святої Анни, на першому поверсі якого є церква на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера. За переказами, вона була частиною дому Йоакима та Анни.

Здавна у цей день вшановували молодят, селяни прибирали на зиму бджолині вулики, збирали цибулю. Хлібороби за зібраний врожай вшановували Богородицю – Небесну покровительку землеробства – та просили Її допомоги на рік майбутній.

27 вересня Воздвиження Чесного Хреста Господнього – велике дванадесяте свято. 326 року імператор Костянтин Великий відправив до Єрусалима царицю Гелену, свою матір, щоб вона доклала максимум зусиль задля віднайдення хреста і гробу Господнього. Тривалий час її пошуки були безрезультатними, незважаючи на всі старання. І нарешті святині знайшли під храмом язичницької богині Венери. Його негайно зруйнували і витягли на світ Божий християнські цінності: гріб Господній, хрест, на якому було розіп’ято Спасителя, та чотири гвіздки, котрими начебто прибили Сина Божого до хреста. За деякими переказами, знайдено не один, а аж три хрести. Щоб дізнатися, на якому ж саме було розіп’ято Ісуса Христа, кожен з них по черзі клали на покійного. Коли на мерця поклали хрест Господній, той ожив.

У народі це свято називають «Здвиження». З цього дня птахи відлітають у вирій, настають холоди, «земля на Здвиження ближче до зими движиться». За народним уявленням, цього дня не можна ходити до лісу, оскільки перед тим, як заховатися на зиму у нори, повзають змії, тому прогулянка може бути небезпечною.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися