В Україні планують ввести єдиний екстренний номер на швидку, пожежну і поліцію
Україна

В Україні планують ввести єдиний екстренний номер на швидку, пожежну і поліцію

4 листопада 2019, 10:40
0
0
Сподобалось?
0

В Україні мають ввести новий телефон екстрених служб.

Про це пише Сьогодні.

Поліція, пожежна, "швидка" за одним номером. Перевести всі екстрені служби на єдиний номер Україна намагається не вперше. Уряд хотів це зробити до чемпіонату з футболу "Євро-2012", але єдина екстрена служба так і не запрацювала. Тепер ввести єдиний номер Україна має до 2021 року. Таке зобов'язання країна взяла на себе, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС.

Система "112" має стати єдиним центром екстреного реагування. Вона об'єднає всі екстрені служби – 101 (пожежна), 102 (поліція), 103 (медики) і 104 (аварійна служба газу). Тобто управління здійснюватиметься з одного центру. Служби зможуть взаємодіяти. Зараз вони не працюють спільно: якщо поліція виїжджає на виклик, то окремий виклик має робитися і на "швидку". Єдиний номер вирішує цю проблему, так заощаджується час на порятунок життів.

Єдина система "112" – це не тільки про дзвінки. З'являється більше джерел отримання інформації про екстрені випадки і надзвичайні ситуації. На вулицях досить багато камер відеоспостереження. Однак їх функції обмежені – вони використовуються тільки для приватної безпеки. В європейських країнах всі камери спостереження підключені до "112". Таким чином екстрені служби швидше виявляють грабіжників, злочинців і пожежі.

В Європі за номером "112" можна викликати будь-яку екстрену службу: поліцію, "швидку" чи пожежну. Якщо набрати в Україні "112", то вас перенаправляють в пожежно-рятувальну службу.

На сьогодні тільки в п'яти європейських країнах немає єдиного номера екстреної допомоги. Серед них Україна, Боснія і Герцеговина, Македонія, Білорусь, Вірменія. Була донедавна і Молдова, але там рік тому змогли впровадити єдиний номер.

В Україні перша спроба створити систему екстреного реагування була здійснена напередодні чемпіонату "Євро-2012". Тоді ж ухвалили закон "Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112". Але за фактом він не працює, оскільки його технічно неможливо реалізувати, зауважує Гашпоренко. Це стосується переадресування дзвінків, а взаємодії служб.

Вирішувати проблему мало держпідприємство "Центр громадської безпеки 112". Воно мало забезпечувати технічну частину сервісу. Але в 2016-му держпідприємство ліквідували. При цьому, згідно із законом підприємство виконує свої функції.

За фактом, закон про службу "112" є, але він не працює. До 2021 року Україна повинна ввести єдину систему – це одна з умов Угоди асоціації з ЄС. Але на сьогодні жодної стратегії введення "112" немає, каже Гашпоренко.

За приблизними оцінками, повноцінне впровадження системи в Україні може коштувати близько 70 млн доларів.

Востаннє в Міністерстві внутрішніх справ – основному органі, який відповідає за створення системи 112, – згадували про єдину екстрену службу в 2018 році. Тоді заступник міністра Тетяна Ковальчук заявила, що проект збираються запускати вже незабаром: "Цей проект не ілюзорний: він стає дієвим механізмом, і ми зараз готуємося найближчим часом його запустити".

У МВС на запит сайту "Сьогодні" відповіли, що поки система 112 знаходиться на етапі розробки технічного проекту. З серпня проводиться тестова експлуатація системи екстреної допомоги за номером 112 на базі Служби з надзвичайних ситуацій.

При цьому до існуючого закону про систему 112 треба буде вносити зміни, підкреслюють в МВС. Зміни стосуватимуться організації моделі екстреної допомоги, функцій диспетчерських служб, підрозділів екстреної допомоги, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За словами начальника відділу впровадження діяльності служби 112 МВС Андрія Загорулька, в розробці Кабінету міністрів знаходиться проект Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2020 рік, де передбачена мета впровадити систему 112 до кінця другого кварталу 2024, а до кінця 2025 інтегрувати всі екстрені служби в одну систему.





Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися