Українці через карантин застрягли у Камбоджі та живуть у наметах
Україна

Українці через карантин застрягли у Камбоджі та живуть у наметах

15 червня 2020, 17:13
0
0
Сподобалось?
0

У Камбоджі через карантин, у зв'язку з коронавірусом, від березня застрягли близько 30 українців, деякі через брак коштів живуть у наметах, на їжу витрачають 2-3 $ на день, ще десь 300 громадян України перебуває у В'єтнамі. 

Про це ТСН розповів Володимир, друзі якого ще на початку березня поїхали на відпочинок і вже понад три місяці не можуть повернутися додому.

За його словами, Посольство та МЗС ніяким чином також не вирішують ситуацію та не докладають зусиль, щоб організувати евакуаційні рейси.

"На сайті Посольства вже анонсувався рейс МАУ ("Хошимін-Пномпень-Київ" на 10.06.2020 р.), за цінами від 1104$ на людину, що у порівнянні з цінами того ж МАУ з Бангкоку (553€ на людину) дуже дорого. І цей рейс ("Хошимін-Пномпень-Київ"), як повідомили у Посольстві, не був евакуаційним, він був комерційним, але і його відмінили наступного дня, фактично залишивши людей без останньої надії. На сайті Посольства повідомили, що ми не скористались цим шансом. Також при купівлі квитка на цей рейс, на сайті було вказано, що гроші у разі скасування рейсу не повертаються і ніхто не давав гарантії... Люди просто не мали таких коштів або боялися платити за "абстрактні" квитки не маючи гарантій!", - передає Володимир слова своїх друзів, Євгена та Аліни, які наразі перебувають у Камбоджі.

За його словами, його друзі разом з іншими українцями неодноразово зверталися до дипломатичного представництва з проханням про допомогу, однак так і не дочекалися зворотного зв'язку.

"Ми, Громадяни України, які вимушено, через пандемію COVID залишились у В'єтнамі та Камбоджі. Насамперед, Посольство нас зареєструвало та рекомендувало чекати поки не буде можливості полетіти до України. Ми чекаємо, чекаємо вже три місяці. Але ж, будь ласка, зрозумійте нас та наш стан на цей час. Нам потрібні гроші, щоб платити за житло кожного місяця, гроші на харчування (багато хто із родинами та малими дітьми, деякі люди живуть на острові в наметах). Зрозумійте нас будь ласка, грошей вже обмаль! Гроші мають властивість швидко закінчуватися...Ми, громадяни України, просимо вас не залишати нас у скрутному становищі, та надіслати за нами літак з метою евакуації, або організувати чартерний рейс за помірними цінами, так само, як ви робите це у інших країнах, наприклад, у сусідньому Таїланді (на жаль, ми не мали/не маємо змоги дістатися до Таїланду. Так нам відповідають у чаті посольства, ми просили їх посприяти хоч би в підтримці і організації перетину кордону, щоб потрапити на рейс "Бангкок- Київ", якщо це можливо). Дуже просимо вас, допоможіть нам, українцям, надіславши за нами евакуаційний літак, або чартер за помірними цінами, щоб ми мали змогу повернутись на Батьківщину! З повагою, громадяни України які застрягли у Камбоджі і В'єтнамі!", - йдеться у зверненні. 

Варто зазначити, що з Таїланду є евакуаційні рейси "Бангкок-Київ", однак через карантин і закриті кордон, до країни неможливо дістатися. Також, за словами Володимира, усі українці зареєструвалися у спеціальній програмі "Друг" Міністерства закордонних справ, однак "ніякої користі від цього немає".

Своєю чергою, у МЗС на запит ТСН.ua відповіли, що Посольство України у В’єтнамі перебуває з українцями на постійному контакті з використанням соціальних мереж, системи "Захист", а також платформи “Друг”.

"Зокрема, на території Камбоджі - 23 наших співвітчизники, які готові повернутися додому. Посольство України у В’єтнамі перебуває з цими українцями на постійному контакті з використанням соціальних мереж, системи "Захист", а також платформи "Друг". Українцям надається необхідне консульсько-правове сприяння у вирішенні міграційно-візових питань, матеріальна допомога, забезпечується можливість їхнього доступу, у разі потреби, до місцевих медичних закладів. У цілому, проведення інформаційно-роз’яснювальної допомоги закордонними дипломатичними установами України супроводжується моніторингом розвитку епідеміологічної ситуації країнах перебування наших громадян, а також прийнятних для всіх бажаючих українців шляхів повернення додому", - повідомили у пресслужбі МЗС.

У відомстві також додали, що наразі до посольств та консульств України за кордоном звернулося 19 737 громадян України, у т. ч. 4975 осіб, які висловлюють наміри повернутися на Батьківщину. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися