Як підприємцям отримати обіцяні 8 тисяч доплат
Україна

Як підприємцям отримати обіцяні 8 тисяч доплат

13 грудня 2020, 12:07
0
0
Сподобалось?
0

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, відповідно до якого фізичні особи-підприємці в Україні отримають по вісім тисяч гривень виплат. Як їх отримати?

Не будуть перевіряти збитки

Найперше, підприємець повинен бути зареєстрований понад три місяці, у 2020 році сплатити єдиний соціальний внесок за себе (не менш ніж за три місяці), не бути одночасно працівником, його основний вид діяльності станом на 31 жовтня має відповідати переліку Кабміну тих, чия робота була зупинена. Якщо все правильно, слід заповнити анкету і подати через Єдиний державний вебпортал електронних послуг («Дія»). Кошти мають бути нараховані автоматично – на банківський рахунок (у форматі IBAN), зазначений у заяві застрахованої особи. При цьому, обіцяють урядовці, підприємців не перевірятимуть на збитки, яких вони могли зазнати через введення карантину.

Найманим працівникам нададуть вісім тисяч гривень допомоги за умови: основний вид діяльності їхнього роботодавця станом на 31 жовтня 2020 року відповідає урядовому переліку тих, чия робота була зупинена; за три квартали 2020 року роботодавець нараховував ЄСВ; середня зарплата не перевищує 30 тисяч гривень; не працюють за сумісництвом.

Закон передбачає одноразову матеріальну допомогу за заявою і суб’єктам господарювання, які на дату набрання чинності цим законом вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу на роботі. Допомога надається для виплати працівникам. Її розмір визначають пропорційно робочому часу, який скоротили або планують скоротити, але не більше восьми тисяч гривень на одного працівника. Для отримання одноразової матеріальної допомоги суб’єкти господарювання мають надати територіальним органам Мінекономрозвитку за своїм місцем перебування, відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, заяву та відомості за формою, встановленою Кабінетом Міністрів України, у тому числі в електронній формі через «Дію». Рішення щодо виплати або відмови у наданні такої допомоги будуть приймати територіальні органи Мінекономрозвитку. Вони ж здійснюватимуть виплати.

Декому скасують стягнення орендної плати

У документі прописане й отримання за заявою одноразової компенсації витрат бізнесу, основний вид діяльності якого відповідає урядовому переліку тих, чия робота була зупинена. Вона визначається як сума сплаченого ними єдиного соціального внеску за попередні десять місяців, поділена на десять. Однак така допомога не надається, якщо є борг з ЄСВ. Порядок виплати компенсації, форму заяви на її отримання, а також порядок формування та ведення Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання має встановити Кабмін.

Урядовці просять підприємців та найманих працівників, які вирішили скористатися допомогою держави, бути чесними під час заповнення заяв. І нагадують: у випадку, якщо заявники надали неправдиві дані для отримання виплат, вони муситимуть повернути їх у подвійному розмірі.

Також законотворці постановили скасувати стягнення орендної плати за договорами оренди державного і комунального майна у період дії карантину або обмежувальних заходів для суб’єктів господарювання, діяльність яких була заборонена під час карантину. Також вирішили не застосовувати в цей час норму щодо призупинення дії та анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі несвоєчасної сплати за ліцензії. Вирішено включати до страхового стажу особи період, протягом якого застрахована особа отримувала допомогу по частковому безробіттю, на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню COVID-19. А для недопущення зниження коефіцієнта заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам-підприємцям надати можливість здійснити доплати до розміру мінімального страхового внеску за місяці часткового зменшення доходу на період карантину.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися