Студентам-контрактникам  повернуть гроші за навчання
Україна

Студентам-контрактникам повернуть гроші за навчання

10 жовтня 2021, 15:58
0
0
Сподобалось?
0

«Наш син уже на третьому курсі в університеті, вчиться платно. Стягуємося з останніх сил. Нещодавно почула від сусідки, що деякі батьки оформляють якісь документи, і частину грошей їм повертає податкова. Це правда? Поясніть, що і до чого?»

Лариса КОВАЛЬЧУК, Володимирецький район, Рівненська область

Відповідно до ст.166.3 Податкового кодексу України студенти, які проходять навчання за контрактом, можуть повернути частину витрачених грошей. Однак потрібно правильно врахувати усі нюанси законодавства. Отож можна відшкодовувати витрати на оплату навчання у дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Податкову знижку може оформити сам студент, якщо він має офіційний заробіток і сплачує податки, або член його сім’ї першого ступеня спорідненості – мати або батько, дружина чи чоловік. За кожен рік навчання віддають 18% від вартості. Враховуються фактичні витрати за минулий рік. Оформлення триває до 31 грудня: тобто у 2021 році подаємо документи за 2020-й. Основна вимога – не бути приватним підприємцем.

Щоб отримати податкову знижку, потрібно звернутися до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації. Із собою мати: паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, декларацію про майновий стан і доходи, довідку про заробітну плату (за формою № 3), копію договору з навчальним закладом, копії квитанцій або чеків за оплату навчання. А також документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо платять батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини; якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб), і заяву із зазначенням реквізитів рахунка для переказу відшкодування. Кошти надійдуть на вказаний банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакета документів.

Майте на увазі, що плата за додаткові курси або навчання на військовій кафедрі відшкодуванню не підлягає.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися