Головний муфтій України покинув служіння і рятує військових на передовій
Україна

Головний муфтій України покинув служіння і рятує військових на передовій

27 червня 2022, 15:02
0
1
Сподобалось?
1

Муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» шейх Саід Ісмагілов від початку повномасштабного вторгнення покинув служіння, якому віддав 13 років, і став на захист України. Спершу він записався до лав тероборони, а нині евакуює важких поранених з найгарячіших ділянок фронту.

Саїд Ісмагілов народився у Донецьку. На Донеччині й почав своє служіння після закінчення Московського ісламського коледжу. У 2009 році його вперше обрали очільником Духовного управління мусульман України «УММА». Війна, яка почалася у 2014-му, змусила родини Саїда Ісмагілова переселитися до мирної частини України. Однак війна знову наздогнала його – Саід Ісмагілов  зі своєю родиною поселився у Бучі на Київщині. Та цього разу це не було несподіванкою для нього. Ще у грудні минулого року Саід Ісмагілов записався до батальйону тероборони Святошинського району столиці. А у січні цього року повідомив своїх братів по вірі, що більше не братиме участі у виборах головного муфтія України й зосередився на військовій підготовці.

– У мене було кілька каналів, якими я отримував інформацію від мусульман, і я знав про те, що Росія серйозно планує напасти на Україну. Я не називатиму своїх інсайдерських джерел, але ці люди реально говорили, що воно трапиться, – розповів Саід Ісмагілов журналістам.

Рано-вранці 24 лютого він поїхав на найближчу АЗС (поки вони ще працювали) і заправив повний бак, а також усі каністри, а потім відвіз сім’ю закордон, а сам повернувся на пункт збору свого батальйону. Так сталося, що під час оборони Києва Саід Ісмагілов потоваришував з волонтерською службою порятунку цивільних та військових у зоні бойових дій АСАП Хоттабич. Тероборонівців залучали як водіїв для вивезення поранених біля підірваного мосту у Романівці. Саід Ісмагілов разом з парамедиками неодноразово потрапляв під обстріл, мінометний та стрілецький, коли точилися бої за Ірпінь та Бучу.

Після того, як ворог утік із Київської області і бойових завдань тут уже не було, парамедики з АСАП Хотабич поїхали на схід. Разом з ними відрядили і водіїв з тероборони.

– Ми – біженці з Донецька, ми вже бачили цю війну. А після того, як побачили, які звірства відбуваються у Бучі – у нашому місті, в яке ми переїхали з Донецька, – наша впевненість ще більше зміцнилася. Ще у 2014 році я вирішив, що вдруге втікати вже нікуди не буду. Якщо війна прийде сюди, то її зустрічатимемо. Будемо стрічати вже не як нещасні, розгублені та знедолені люди, які не знають, що робити. Я чітко знав, що мені потрібно, як мені готуватися, тому я вирішив, а моя сім’я це схвалила, – пояснює свою рішучість Саід Ісмагілов.

Тепер поїздки на передову для колишнього муфтія України стали регулярними. Про них він розповідає на своїй сторінці у «Фейсбуку» і щиро дивується чому дехто з українців боїться захищати свою землю.

«А чому ви обурюєтесь, що на пляжі роздають повістки до військкомату? От роздавати повістки в селі по городах, або в містах по квартирах то є нормально, бо країну потрібно захищати, а чувакам, що лежать під шезлонгами на пляжі не комільфо? А чому? Бо в них є гроші лежати на пляжі, а у чоловіка, що копає свій огород у селі немає грошей там засмагати? Припинить поводити себе так, ніби ніякої війни немає. Ніби під час війни в окопах воюють обрані елітні підрозділи. Їх тут немає, тут звичайні хлопці і чоловіки», – написав Ісмагілов.

Колишні лідер українських мусульман вважає, що звільнення всіх окупованих території включно з Донбасом і Кримом це лише завдання мінімум. «Завдання-максимум – щоб Росія розвалилася та припинила своє існування як єдина країна. Бо якщо вона збереже себе, обов’язково збере сили і за кілька років нападе знову. Вони не зупиняться – і проблема не в Путіні, тут проблема в росіянах», – впевнений Саід Ісмагілов.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися