Микола ЛЕОНТОВИЧ
Україна

100 літ тому в Америці зазвучав «Щедрик»

3 грудня 2022, 14:57
0
1
Сподобалось?
1

На головній сцені США – у Карнеґі-хол, що у Нью-Йорку, у грудні 1922 року зазвучав наш славетний «Щедрик» – і відразу став всесвітньо відомим. З нагоди 100-річчя прем’єри українського «Щедрика» 4 грудня у Карнеґі-хол відбудеться концерт. Частину виручених коштів спрямують на «Відбудову України».

Автор «Щедрика» Микола Леонтович працював у Києві, а також керував жіночим хором та викладав спів у жіночому єпархіальному училищі в Тульчині. Там познайомився з молоденькою лібретисткою Надією Танашевич, до якої страшенно ревнувала дружина Клавдія. Перед смертю Леонтович разом з 10-річною донькою поїхав до Надії. Вона взяла його руку і поворожила. «Це лінія життя, – зблідла дівчина, – але чому така коротка?»

У той же день Леонтович поїхав до батька у село Марківка на Вінниччину. Увечері у хату напросився переночувати молодий чоловік, назвавшись чекістом, що проводить боротьбу з бандитизмом. Якби ж знали, що дають нічліг убивці! Вранці о 7.30 він застрелив сонного композитора, а його батька, сестру та 10-річну доньку зв’язав. Пограбувавши будинок, втік. Це сталося   23 січня 1921 року. Леонтовичу тоді минуло всього 43. Його поховали у цьому селі, могилка мало чим відрізнялася від інших.

Коли місцевий люд довідався про вбивство композитора, то збунтувався. Але влада вигадала версію, нібито Леонтовича застрелив петлюрівець. Хоча дочки усе життя були впевнені: з батьком розправилися комуністи за те, що він мав документи на виїзд у Румунію, які незадовго до смерті зникли. Після трагедії сім’я дуже бідувала. На жаль, у Леонтовича не лишилося спадкоємців. Його дочки Галина та Надія прожили свій вік у Тульчині незаміжніми.

На Вінниччині, де Леонтович загинув, «Щедрик» співали на Різдвяні свята як народну колядку, боячись згадувати автора. Стару батьківську хату, у якій загинув композитор, комуністи зрівняли із землею, щоб нічого не нагадувало про страшний злочин. І лише у 1977 році до століття з дня народження композитора у Марківці відкрили музей Миколи Леонтовича у новому приміщенні. 

Уперше «Щедрик», над яким Леонтович працював пів життя, зазвучав у Києві у 1916 році. А згодом у багатьох європейських столицях. І у 1922 році – на найбільшій сцені Нью-Йорка. На жаль, Леонтович не дожив усього рік до того дня. Американцям наша колядка настільки сподобалася, що згодом була створена англійська версія «Колядка дзвоників» – її написав теж українець Петро Вільговський. З того часу пісня звучить у багатьох знаменитих голлівудських фільмах, зокрема, «Сам удома», її співають виконавці з усього світу, використовують у рекламі.

Американці настільки полюбили «Щедрика», що гордо заявляли, нібито це їхня пісня. А в Україні обставини смерті композитора залишалися таємницею. І лише у 1990-х американські історики та журналісти розповіли світу, що геніального композитора Леонтовича вбив чекіст. 

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися