Сергій КЛОКОВ на лаві підсудних
Україна

Сім років в’язниці – за три телефонні розмови

11 червня 2023, 18:04
0
0
Сподобалось?
0

Поліцейський з московського главку МВС, який народився в Україні й прослужив у російській поліції 18 років, у повній мірі відчув усю «справедливість» російського правосуддя. Три приватні телефонні розмови зі знайомими на початку російського вторгнення в Україну йому вартували свободи. 39-річного капітана Сергія Клокова нещодавно відправили за ґрати на сім років тільки за те, що він говорив зі знайомими про війну росії проти України.

«Провина» одна – розповсюджував «фейки» про російську армію. Справу проти нього вели аж десять слідчих! В основі звинувачення – три його телефонні дзвінки, які поліцейський здійснив 9 березня 2022 року. Він розповідав своїм знайомим про масові вбивства російськими солдатами мирних українців, про ракетно-бомбові удари росії по житлових будинках в українських населених пунктах, про руйнування Бучі, Гостомеля, Ірпеня, Харкова, Сум, а ще про щоденні втрати російської армії. Окремо в обвинувальному висновку зазначається, що він «нелестно выражался в отношении президента Российской Федерации, высказывая, что последний – фашист». І найголовніше – в одній із розмов він привітався словами: «Слава Україні!»

У п’яти томах кримінальної справи ледве не кожна згадка про Клокова супроводжується уточненням: народжений в Україні. Сергій справді народився в Україні. Батько у нього був військовим, часто переїжджав, тому хлопчика виховувала бабуся. До сьомого класу він навчався в Ірпені, деякий час жив у Бучі. Навіть коли вся родина переїхала до москви, вони часто бували в Україні, бо мали там рідних та друзів. Звідки ж російські силовики дізналися про зміст телефонних розмов Клокова? Виявляється, його телефон прослуховувався. Але у рамках геть іншої кримінальної справи, порушеної ще 20 років тому і в якій свідком проходив його батько. Слухали ніби батька, а розсекречені матеріали прослуховування лягли в основу звинувачення проти сина. А ще московський поліцейський мав необережність спілкуватися зі знайомим свого тата, поліцейським із Києва. Він звернувся до нього з проханням дізнатися про долю своїх друзів у Бучі. І це, напевне, й вирішило долю Сергія. Адвокат в суді наполягав, що приватні розмови не можуть розглядатися як публічне розповсюдження інформації, бо це є втручанням у приватне життя людей. Та тільки не в росії, де репресивна машина проти власних громадян все більше повертається до чорних 30-х років. Прокурор вимагав дев’ять років тюрми для Клокова. Але «гуманний» суд дав сім. Навіть попри те, що його дружина в декретній відпустці, а він був єдиним годувальником у сім’ї.

Олеся ВЕРЕСКОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися