Чи готова Україна до чергової воєнної зими та які цілі може обрати для ударів ворог
Україна

Чи готова Україна до чергової воєнної зими та які цілі може обрати для ударів ворог

1 листопада 2023, 10:17
0
0
Сподобалось?
0

Під час засідання контактної групи з оборони України "Рамштайн" 11 жовтня, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що путін планує використовувати зиму як зброю проти України.

"Наразі ми бачимо, що путін готується знову використовувати зиму як зброю війни, тобто атакувати енергетичну систему, газову інфраструктуру. Нам необхідно запобігти цьому, володіючи більш досконалими і поліпшеними можливостями протиповітряної оборони, це суттєво вплине на ситуацію", — наголосив Столтенберг.

Міністр оборони США Ллойд Остін додав, що президент рф хоче занурити Україну в холодну зиму і темряву.

Представники української влади неодноразово говорили, що прийдешня зима буде важчою за попередню. Насамперед, через ймовірне посилення обстрілів ЗС рф, спрямованих на руйнування української критичної інфраструктури.

Зокрема, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов переконаний, що зимовий період в Україні буде складним через божевілля російського президента володимира путіна.

"Зима буде складною і непростою з урахуванням цього божевільного, який перебуває поруч на нашій територій. Звичайно, він буде намагатися робити нам проблеми. Але я точно можу сказати, що це питання сьогодні перебуває зовсім вже в іншому вигляді. Йде максимальна підготовка до непростого і складного періоду", - сказав Данілов.

Він також додав, що це питання неодноразово розглядалося на засіданнях Ставки Верховного Головнокомандувача. Президент України дав відповідні доручення і компетентні структури ведуть певну роботу.

Минулого року Росія розпочала свої удари по об'єктах енергетичної сфери України 11 вересня, влучивши у Харківську ТЕЦ-5, і продовжувала обстрілювати електростанції, підстанції, розподільчі вузли до середини березня 2023-го, застосувавши понад тисячу літальних апаратів і крилатих ракет. Маючи на меті таким чином занурити країну в блекаут – позбавити електроенергії.

Вересень 2023 року був рекордним за кількістю БПЛА ударного типу, застосованих агресором по українських містах, повідомили у Повітряних силах ЗСУ. Росія використала проти України 503 дрони-камікадзе типу Shahed. Це вже близько половини тієї кількості, якою Кремль атакував Україну від осені 2022 до весни 2023 року: тоді за весь холодний період дронів було близько тисячі.

Росія своїми масованими ударами знову намагатиметься тиснути на українців психологічно, щоб зростали зневіра, розчарування та депресія. І для цього буде застосовувати саме БПЛА, вважає заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

Пережити зимові удари Україні може допомогти не лише підсилення ППО, а й розуміння Заходу, що треба докласти зусиль, щоб разом придушити і Іран, і Росію з точки зору виробництва засобів ударів по Україні, зазначають експерти з питань озброєння.

Чи готова протиповітряна оборона України до зими

За даними української, а також британської розвідок Росія накопичує ракети й дрони, щоб взимку знову атакувати критичну інфраструктуру в Україні.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони неодноразово наголошували, що в осінньо-зимовий період Росія знову має намір атакувати критичну інфраструктуру України, зокрема енергосистему.

Як свідчить повідомлення ГУР МО, масованих обстрілів ракетами, як це було минулого жовтня, листопада, грудня, коли РФ випускала по Україні по 70-100 одиниць одночасно, – найімовірніше, в цьому сезоні ми не побачимо.

У Повітряних силах припустили, що росіяни знову покладатимуться на ударні дрони "Шахед".

"Я думаю, вони будуть намагатися поцілити всюди. Питання в тому, чи вистачить у них засобів. Тому що ми бачили про оголошені зараз скількись ракет тих самих. Якщо у них є близько 600 - це лише високоточних, далекобійних, сучасних", - сказав речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

Водночас він нагадав, що у росіян є ще старе радянське озброєння.

А представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький зазначив, що в осінньо-зимовий період Росія знову має намір атакувати критичну інфраструктуру України, зокрема енергосистему.

Скібіцький зауважив, що для цього росіяни накопичують озброєння та проводять розвідку для визначення пріоритетних об’єктів на території України.

З його слів, Росія намагатиметься відправити Україну в блекаут. Росія, не маючи суттєвих перемог на полі бою, змінила тактику у бік терору українського народу. Ціль ворога – знищити енергетичні об'єкти країни, щоб громадяни мерзли у своїх домівках.

Чи готова Україна до опалювального сезону

Україна загалом готова до прийдешнього опалювального сезону на 80%, газу та вугілля накопичено достатньо, крім того, відновлено більшість пошкоджених об’єктів енергетики.

"Готовність до зими загалом близько 80%. Розвиваємо можливість експорту імпорту (електроенергії – ред.) з Євросоюзом , це теж є резервом", - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Окрім цього, Шмигаль повідомив що після масованих обстрілів росіян минулої зими, вже відновлено більшість об’єктів енергетики.

"Ми провели майже 80% робіт з відновлення  мереж і підстанцій. Високовольтні підстанції відновлені до рівня до терористичних атак. Теплогенерацію ми зробили теж приблизно на 80%", - сказав прем’єр.

На думку експертів, найбільша загроза замерзнути та сидіти в темноті взимку нависне над двома великими містами – Одесою і Києвом. Ці два регіони, по-перше, потребують великої кількості енергії. А, по-друге, вони є абсолютно дефіцитними з точку зору генераційних потужностей.

Окрім цього, досить напружена ситуація із електропостачанням буде в Запоріжжі, Житомирі, Кропивницькому і Кременчуці. Проте, очевидно, що під максимальним ризиком перебуватимуть і прифронтові регіони: Харків, Суми, Чернігів, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися