Лікування підвищеного артеріального тиску
Україна

Лікування підвищеного артеріального тиску

28 січня, 12:38
0
0
Сподобалось?
0

Артеріальна гіпертензія (високий тиск, гіпертонічна хвороба) — одна із головних причин розвитку інфаркту та інсульту. Хоча високий тиск можна знизити та успішно контролювати, це захворювання залишається величезною проблемою.

По-перше, гіпертонія – дуже поширене захворювання. По-друге, понад половина українців не знає, що у них високий артеріальний тиск. По-третє, пацієнти ігнорують основні правила лікування артеріальної гіпертензії.

Як не пропустити артеріальну гіпертензію? Чому не можна залишати гіпертонію без лікування? Чи можна знизити підвищений тиск без ліків? Які головні правила медикаментозного лікування артеріальної гіпертензії?

Що варто знати про артеріальну гіпертензію

Артеріальна гіпертензія – це стійке підвищення артеріального тиску (АТ) вище ніж 140/90 мм рт.ст. Це означає, що кров тече під високим тиском та пошкоджує судини – «еластичні» судини стають «жорсткими» і при різкому перепаді тиску можуть розірватися. Уражені судини стають причиною патологічних змін у серці, мозку, очах та нирках.

При артеріальній гіпертензії серце працює з великим навантаженням, що у подальшому призводить до його збільшення (гіпертрофії міокарда), розвитку інфаркту, серцевої недостатності та смерті.

Тільки уявіть, знизивши систолічний (верхній) АТ лише на 10 мм рт.ст. ми можемо знизити ризик смерті на 10-15%, інсульту – на 35%, серцевої недостатності – на 40% (це дані метааналізу клінічних досліджень, що включав 464 000 пацієнтів).

Всупереч розповсюдженій думці, що «високий тиск я обов'язково відчую», більшість пацієнтів добре почувається при підвищенні тиску і зовсім не знає про свою проблему, поки випадково людині не виміряють тиск на плановому прийомі у лікаря чи в гостях у бабусі. Тож дану хворобу ще називають «мовчазним вбивцею».

Правила вимірювання артеріального тиску

Відповідно до Європейських рекомендацій, для вимірювання артеріального тиску необхідно надавати перевагу електронному автоматизованому тонометру.

Манжета має одягатися на плече. Важливо підібрати оптимальний розмір манжети тонометра, відповідно до обхвату плеча. Замалий чи завеликий розмір манжети буде призводити до значних похибок вимірювань. Тонометр, який вимірює АТ на запʼястку, має велику похибку та не рекомендований для використання.

Запорукою успішного лікування артеріальної гіпертензії є здоровий спосіб життя та медикаментозне лікування.

Ліки для контролю артеріального тиску

Якщо лікар призначив препарати для контролю артеріального тиску, то слід знати основні правила лікування:

Медикаментозне лікування гіпертонії постійне та пожиттєве

Якщо на тлі ліків артеріальний тиск нормалізувався, це говорить про те, що препарати правильно підібрані, добре працюють і потрібно продовжити лікування. Інколи пацієнти сприймають дану ситуацію неправильно: «Я вилікувався! Можна все відмінити!», – зауважують пацієнти. Але це велика помилка! Як тільки людина відміняє лікування, артеріальний тиск знову підвищується та повертається до початкового рівня.

Ідеальне лікування для зниження АТ – 1 пігулка 1 раз на добу

Як зменшити тиск без ліків

Якщо АТ підвищений незначно (систолічний АТ не вище ніж 150 мм рт.ст.), а загальний серцево-судинний ризик низький, можна спробувати знизити показники АТ без прийому пігулок – за допомогою зміни способу життя.

Через 3 – 6 місяців здорового способу життя лікар знову оцінює рівень АТ та клінічний стан пацієнта. Якщо не відбулося покращення стану, лікар може додати медикаментозне лікування.

Але варто звернути увагу, здоровий спосіб життя – це основа лікування артеріальної гіпертензії, незалежно від того, приймає пацієнт препарати чи ні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися