Що стало з гуртом «Ґринджоли», який виступав з гімном революції на Євробаченні
Україна

Що стало з гуртом «Ґринджоли», який виступав з гімном революції на Євробаченні

30 січня, 16:38
0
0
Сподобалось?
0

Гурт "Ґринджоли" виступив у 2005 році від України на Євробаченні, показавши один з найгірших результатів. Що стало з гуртом та чим зараз займається його лідер – читайте далі.

Гурт "Ґринджоли" створили у 1997 році в Івано-Франківську. Цей колектив став наступником гурту "Нема Марлі", який створили друзі Роман Калин та Роман Костюк. Назва означає дерев'яні сани - ґринджоли, а англійською вона звучить як GreenJolly.

Від провінційного гурту до всеукраїнської слави

У наступному році "Ґринджоли" стали лауреатами кількох премій українських фестивалів, а згодом створили власну студію звукозапису.

Як гурт "Ґринджоли" став відомим на всю країну? У листопаді 2004 відбулися перші мітинги в Івано-Франківську. Тоді Романи вирішили створити пісню, яка б мотивувала та надихала активістів. Трек "Разом нас багато" записали за 4 години: спершу вона лунала у Франківську, а вже наступного дня і в столиці. Так пісня "Разом нас багато" стала гімном Помаранчевої революції. Того самого року був записаний однойменний сингл.

У 2005 році гурт "Ґринджоли" переміг на Національному відборі, тому взяв участь у Євробаченні з адаптованою версією пісні "Разом нас багато". Зокрема, з тексту прибрали політичні гасла, згадку про Ющенка.

Музичний конкурс проходив у Києві завдяки перемозі Руслани у 2004. Постановкою номера займався Костянтин Томільченко, який долучився до нього і як танцівник. За результатами колектив посів 19 місце з 30 балами. Це другий найнижчий результат України за історію Євробачення.

Життя після Євробачення

До кінця 2005 року "Ґринджоли" презентували перший альбом "Хай буде так" та зняли кілька кліпів. Згодом вони здійснили тур по Україні та за кордоном. У 2008 році вийшов новий альбом гурту "Любиш – не любиш", який записували майже повністю оновлений склад колективу.

З 2009 року гурт "Ґринджоли" припинив концертну діяльність, а з наступного він фактично припинив існувати.

Де зараз "Ґринджоли"

Зараз колектив представляє лише його засновник – Роман Калин. У 2022 році він розповів, що займається саунд-продюсуванням молодих артистів останні 15 років. Він пише пісні та робить аранжування, зокрема, є музичним продюсером переможця "Голосу країни" Сергія Лазановського. Свою власну творчість він відклав, хоч тепер з'являється у дуеті з підопічним.

Саунд-продюсування – це те, що вмію робити, і роблю це з насолодою. Більше ніякого виду діяльності не проводжу. Проводжу на студії по 14 годин в день. Окрім неділі. Це створення пісень, це записи голосів та інструментів, зведення пісень, їхній мастеринг. Це все займає купу часу, і займатись ще чимось я просто не встигаю і не хочу,

– розповідав Роман Калин.

Продюсер та музикант розповів, що учасники "Ґринджол" відходили від гурту поступово. Він не вважає, що Євробачення зруйнувало їхній колектив: скоріше тут інша причина.

Як доказ – один з українських гуртів зайняв ще нижче місце, ніж ми, і він не перестав існувати (мова про O.Torvald). Інша справа, як про це пишуть ЗМІ, як це подають критики і, знову ж, я вважаю, тут не обійшлось без політики. Про поразку цього гурта взагалі ніхто не згадує, а про нашу "паразку" не написав хіба що лінивий, – підкреслив Роман Калин.

Роман Калин розповідав, що продовжить займатися музичним продюсуванням. Але думки про повернення на сцену не відкинув. Можливо, він продовжить відновлювати старі партизанські пісні разом із Сергієм Лазановським.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися