Е-повістки і арешт активів ухилянтів: що відомо про оновлену версію законопроєкту про мобілізацію
Україна

Е-повістки і арешт активів ухилянтів: що відомо про оновлену версію законопроєкту про мобілізацію

31 січня, 09:23
0
0
Сподобалось?
0

Кабінет міністрів передав до Верховної Ради нову версію законопроєкту про мобілізацію.

ТСН.ua зібрав основні положення нової версії законопроєкту про мобілізацію.

Зміна мобілізаційного віку і посилення мобілізації

Відповідно до законопроєкту, передбаається зміна призовного віку з 27 до 25 років.

Крім того, до мобілізаційних процесів залучатимуть

  • органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, військово-цивільні та військові адміністрації, підприємства, установи і організації, зокрема до оповіщення та забезпечення прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, до збірних пунктів та військових частин;
  • надання повноважень Національній поліції України щодо участі у заходах мобілізації

Таким чином, скандальна норма, яка викликала багато суперечок у попередньому законопроєкті, про надання місцевій владі додаткових і чітко несформульованих повноважень щодо "забезпечення прибуття на збірні пункти та призов" мобілізованих, залишається.

Покарання для ухилянтів

Якщо призовник добровільно протягом 10 днів від дня вручення не виконав обов'язку, або не з'явився до ТЦК (зокрема, закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин за кордоном), то його:

  • Обмежують у праві на виїзд за межі України;
  • Обмежують у праві керування т/c;
  • Накладають арешт на кошти та інші цінності, у банка та інших депозитарних установах.

Таким чином за майже два роки великої війни, юридично оформлена норма про заборону на виїзд за кордон військовозобов'язаних.

Що стосується економічних "санкцій" проти ухилянтів, то їх вводитимуть лише за ухваленням суду після подання ТЦК. Раніше ці повноваження хотіли передати безпосередньо військкоматам.

Перед тим, як звернутися до суду, ТЦК спочатку направлятиме спеціальну вимогу протягом 5 днів в електронній формі (якщо громадянин зареєстрований в електронному кабінету військовозобов'язаного) або в паперовій формі рекомендованим листом поштою.

Після отримання вимоги військовозобов'язаний буде мати 10 календарних днів, щоб з'явитися до ТЦК.

"Сюрприз" для військовозобов'язаних, що перебувають за кордоном

Будь-які консульські дії в закордонних дипломатичних установах для чоловіків від 18 до 60 років, які є призовниками, військовообязанними або резервистами, планують здійснюватися за умовами наявності у них військово-облікових документів.

Виключення – оформлення посвідчення на повернення в Україну, консульські дії щодо дітей, якщо другий батько – іноземець, оформлення спадщини;

Оформлення паспорта громадянина України, закордонного паспорта громадянина України в установах за кордоном буде здійснюватися у разі наявності військово-облікових документів.

Військово-обліковий документ – завжди з собою

У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК, поліцейського, або прикордонника (якщо ви перебуваєте у прикордонній смузі).

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський може здійснювати фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням фото- та відеофіксації, а також використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Електронні повістки

Громадяни також будуть зобов'язані реєструвати електронний кабінет призовника-військовозобов'язаного. Повістки можуть приходити й у електронний кабінет призовника.

Хороша новина для строковиків

Законопроєкт передбачає звільнення строковиків у запас. Строковиків, які проходили військову службу під час дії воєнного стану та були звільненні зараз, – протягом пів року з дня звільнення з військової служби не мобілізовуватимуть. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Базова військова підготовка

Строкової служби також не буде. Замість неї запроваджують базову військову підготовку.

"Людина віком 18-24 років самостійно обирає, коли пройти військову підготовку. Сама підготовка займатиме максимум 5 місяців, при цьому за людиною зберігаеться її робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві", - зазначили у Міноборони.

Що буде із мобілізацією жінок, студентів, людей з інвалідністю

До лав ЗСУ мобілізуватимуть жінок лише у таких випадках:

  • придатних жінок, які мають медичну чи фармацевтичну спеціальність – підлягають обліку;
  • ті, що мають спеціальність або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю – за бажанням.
  • жінки на обліку можуть бути призвані – добровільно.

Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від служби.

Проте запланована первірка тих, хто отримав II та III групу (окрім військовослужбовців) після 24 лютого 2022 року. Водночас люди, які мають блзьких з числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, більше не захищені від мобілізації.

Крім того, передбачається, що більше не буде категорії "обмежено придатний". Всіх обмежено придатних перевірять і визнають або придатними, або непридатними.

Не мобілізовуватимуть

  • докторантів і осіб, які зараховані до інтернатури;
  • здобувачів професійної, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою освіти і здобувають рівень освіти вищий, за їх попередній.

Аспіранти, що навчаються на платній основі, підлягатимуть мобілізації.

Відпустки і демобілізація

Законопроєкт передбачає:

  • встановлення підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного Головнокомандувача.
  • щорічну основну відпустку під час дії военного стану, яка протягом календарного року може надаватися частинами. Не менше 15 календарних днів;
  • додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення для військовослужбовів, звільнених з полону, якщо вони вирішили продовжити службу;

Мобілізація засуджених

На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані за бажанням засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 402-406, 408-411, 426 - 433, 437 - 442 Кримінального кодексу України.

Зауважимо, що це - лише проєкт закону, який в ході розгляду парламентом може зазнати суттєвих змін.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися