Як зміняться правила мобілізації
Україна

Як зміняться правила мобілізації

6 січня, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

У передноворічні дні основна тема, яка на вустах в українців – зміни до закону про мобілізацію. Відповідний законопроєкт Кабінет міністрів вніс у Верховну Раду. Публікуємо головні нововведення. Але політики вже сказали, що будуть внесені зміни. 

Призовний вік. Нижню планку віку призову з мобілізації пропонується знизити з 27 до 25 років. Зараз мобілізувати громадян молодших 27 років можна лише за їхньою згодою. Пропонується виключити строкову службу як вид військової служби. Усіх строковиків хочуть звільнити у запас. Мобілізувати їх зможуть лише через пів року.

Натомість для громадян України віком від 18 до 25 років пропонується запровадити базову військову службу, а також включити базову загальновійськову підготовку до трьох місяців у навчальних закладах.

Повістки. Згідно із законопроєктом, повістка про виклик до військ­комату може бути відправлена через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або електронною поштою.

Повістку також можуть вручити особисто у приміщенні територіального центру комплектування (ТЦК, колишній військкомат), за місцем проживання (це можуть зробити представники ТЦК або поліцейські), за місцем роботи (представник ТЦК, роботодавець або поліцейські), а також у громадських місцях (представники ТЦК чи поліцейські).

У законопроєкті перераховані поважні причини, через які громадянин може не прийти до ТЦК у строк, визначений повісткою: стихійне лихо, хвороба громадянина чи смерть його близького родича або родичів дружини. Усі військовозобов’язані громадяни України, у тому числі ті, хто перебувають за кордоном, повинні будуть протягом 30 днів уточнити свої дані: номер телефону, адресу проживання тощо.

Під час мобілізації громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу представника ТЦК або поліцейського.

Обмеження для ухилянтів. Військовозобов’язаних та резервістів, які порушили статтю 22 «Про мобілізацію» (наприклад, вчасно не прибули до військових частин), будуть вносити до Єдиного реєстру боржників. До них застосовують «тимчасові» обмеження. Зокрема: заборона на виїзд за кордон; заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном; обмеження в праві керувати транспортним засобом та одержання посвідчення водія; обмеження прав розпоряджатися коштами та іншими цінностями; відмова в укладанні кредитних договорів; зупинення отримання пільг та послуг від держави.

Ці обмеження скасовуватимуться за повідомленням керівника ТЦК.

Оформлення документів за кордоном. Консульські послуги у закордонних представництвах України для українців віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними чи резервістами, здійснюватимуться за наявності військово-облікових документів.

Винятки становитимуть оформ­лення документів на повернення в Україну, допомогу дітям, оформлення спадщини, а також оформлення паперів у разі загрози життю та здоров’ю громадянина.

У документі наголошується, що оформлення українського чи закордонного паспорта для громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років також здійснюється за умови наявності військово-облікових документів.

Право на відстрочку. Її матимуть особи з інвалідністю І чи ІІ групи або ж тимчасово непридатні за станом здоров’я на термін до 6 місяців. Відстрочки для людей з інвалідністю третьої групи тепер не буде (до речі, із повідомлень правоохоронців, саме третю групу інвалідності «купували» чоловіки, які хотіли ухилитись від мобілізації).

Громадяни, які мають дружину (чоловіка) або одного з батьків з І або ІІ   групою інвалідності. Особа з інвалідністю сама обиратиме, хто за нею доглядатиме. Передбачено також відстрочку для жінок у декреті, якщо дитині не більше трьох років або якщо дитина потребує догляду до шести років. Крім того, відстрочка надаватиметься чинним депутатам Верховної Ради.

Обранцям попередніх скликань вона скасовується.

Військово-лікарські комісії не визнаватимуть призовників «обмежено придатними», з переліку висновків комісій цей термін виключать.

Звільнення. Згідно із законопроєктом, призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які здобувають її вперше. Обов’язкова умова – навчання на денній або дуальній формі. Тих, хто отримують вже другу освіту, або навчаються заочно, можуть мобілізувати. Не призиватимуть науковців із вченим званням та вчителів, які працюють на повну ставку. Не можуть бути мобілізованими чоловіки і жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти починаючи від 2014-го року, або ж ті, хто був у полоні.

Прописано у проєкті закону і термін служби по мобілізації – 36 місяців у разі безперервної служби під час дії воєнного стану.

Покарання. Уряд України також вніс до Ради законопроєкт про посилення покарань за порушення правил військового обліку, призову та мобілізації. Так, за порушення правил військового обліку (наприклад, за ухилення від постановки на облік) пропонується збільшити штраф від 8 500 до 17 000 гривень (зараз він становить 3 400 – 5 100 гривень).

За порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пересічних громадян будуть штрафувати на суму від 25 500 до 34 000 гривень. Крім того, осіб, які порушать законодавство під час дії особливого періоду може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Додамо, що кримінальне покарання за ухилення від мобілізації наразі передбачено у вигляді від трьох до п’яти років позбавлення волі. Після прийняття змін до закону дане покарання може бути застосоване і для громадян, які відмовляються від проходження медичного огляду.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися