Під час повномасштабної війни українці стали більше «вживати», – лікар-психіатр
Україна

Під час повномасштабної війни українці стали більше «вживати», – лікар-психіатр

7 лютого, 10:33
0
0
Сподобалось?
0

Українці стали вживати більше алкоголю під час повномасштабної війни.

Це констатував у ефірі Українського радіо лікар-психіатр Владислав Сова, – передає Укрінформ.

«У мене є достатня кількість знайомих, які до алкоголю ставилися абсолютно формально. Нині понад 70% цих людей вживають спиртне не раз на два тижні, а через день, через два, але системно», — сказав Сова.

З його слів, це є показником виснаженості нервової системи, внутрішнього бажання розслабитися. А найшвидше відчуття комфорту та розслаблення дають алкоголь і наркотики.

Фахівець зауважив, що більшість українців зараз страждає на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), але дуже великий відсоток займають тривожно-депресивні або невротичні розлади, які супроводжуються тривогою, напруженням, зниженням настрою і проблемами з засинанням. І при цьому багато українців займаються самолікуванням.

«Вони думають: я не можу розслабитися. Мені думки в голову лізуть. Хильну. А потім наче краще – тоді вип’ю ще, підтримаю стан. А коли треба вночі спати, то ще трошки вип'ю, і буде все добре», – так формується інтоксикація, зловживання алкоголем та в перспективі алкогольна залежність.

Щодо того, яку кількість алкоголю вважати нормою, він згадав про дослідження, під час якого вчені вивчали, чи є більше користі від 50 мл спиртного напою.

«Тоді досліджувалося вино, пиво, віскі та горілка. І було доведено, що кожна з цих речовин дає плюс, але і мінусів при системному вживанні більше. Тобто культура вживання має значення. Ми всі знаємо феномен Франції та Італії, коли вживається більша кількість спиртовмісних речовин, зокрема вина, але там процент алкоголізму стабільний і не є надвисоким від такої кількості вживання. Думаю, що ця трансформація пройде», – сказав Сова.

Він також зазначив, що до повномасштабної війни було набагато більше людей, які вживали спиртне і намагалися поділитися цим з іншими.

«Зараз таких порушень стало в рази менше внаслідок комендантської години та усвідомлення суспільної відповідальності. Тобто келих вина — це окей. А якщо один чи два келихи вина щодня, то це вже можна називати зловживанням алкоголем із можливими подальшими негативними наслідками», – додав лікар.

Він нагадав, що алкоголь – це стимулятор, для нервової системи він спричиняє одночасно активізацію та заспокоєння.

«Тобто це транквілізатор, який дає змогу організму за рахунок своєї хімічної дії на головний мозок відчути одночасно енергетичну підвищеність та заспокоєння, що саме по собі дає позитивний ефект. Тому якщо людина свідома, якщо розуміє, що вона вживає алкоголь не як ліки, якщо немає запиту "мені погано, мені треба випити, щоб стало краще", якщо це відбувається в комфорті, в розслабленому стані, то доза алкоголю буде меншою, і людина буде вживати його для отримання органолептичного задоволення. Але подальше вживання буде давати сигнал, що настає інтоксикація, і людина припинить це робити. Тому дуже важливо, що передує вживанню алкоголю», – наголосив психіатр.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися