росія влаштувала пекло на Сумщині: ворог стирає з лиця землі прикордоння
Україна

росія влаштувала пекло на Сумщині: ворог стирає з лиця землі прикордоння

19 березня, 12:16
0
0
Сподобалось?
0

росія значно посилила обстріли Сумщини. Ворог безупинно завдає ударів по прикордонню. За минулу 17 березня там пролунало 486 вибухів. А за минулий тиждень на область було скинуто понад 200 авіабомб. У регіоні – гуманітарна катастрофа. Світла та зв’язку немає в 88 населених пунктах. Людей евакуюють.

Сайт ТСН.ua зібрав головне, що відомо про ситуацію – що відбувається в регіоні, навіщо РФ знищує мирні селища та чи має вона потенціал піти в наступ на Сумщині.

Що відбувається в Сумах та області

Обстріли регіону, за словами місцевих мешканців, значно посилилися тиждень тому, 12 березня. Відтоді вибухи майже не вщухають. Люди, які попри все залишалися жити на прикордонні від початку повномасштабної війни, тікають, кидаючи всі свої речі.

“Таке пекло почалося, це просто. Обстріли кожного дня. Артобстріли, і керовані авіаційні бомби, і фугасні авіабомби – все підряд. Місиво просто. Всі, хто могли самостійно, вже виїхали. Зараз кожного дня йде евакуація. Вивозять літніх людей. Там ні зв’язку, ні світла, ні інтернету – взагалі нічого немає. Мости підірвані, з сіл під кордоном вийти можна хіба пішки полями. Починається жах. Мені здається, що туди вже ніхто не повернеться”, – розповіла в коментарі сайту ТСН.ua Дарія, родичка місцевих мешканців.

Найбільше страждає Велика Писарівка

Найбільше страждає від обстрілів Велика Писарівка. Росіяни знищили центр селища керованими авіабомбами. Важко віднайти будівлі, які вціліли після нальотів окупантів.

Голова громади Людмила Бірюкова в ефірі телемарафону розповіла, що багато людей, на жаль, не дослухалися, коли було розпорядження про евакуацію з 5-кілометрової зони. Тепер до них немає доступу, і вони змушені вибиратися власним транспортом або пішки. Далі їх евакуйовують ДСНС та поліція, евакуаційні маршрути працюють щоденно. За минулий тиждень вивезли понад 400 людей.

За словами Людмили Бірюковою, з Попівкою наразі зв'язку немає, інформацію про село розповідають військові. Люди виходять звідти польовими дорогами. Там залишилося до 20 людей, а до війни в селі жило близько 400 мешканців.

Також евакуація ускладнена в селах Лугівка та Олександрівка. Звідти евакуювати людей допомагають військові. До повномасштабного вторгнення у Великописарівській громаді жило понад 10 тисяч людей.

За минулу добу на Сумщині зафіксували 83 обстріли і 486 вибухів. За даними Сумської обласної військової адміністрації, російська армія завдала шістьох ракетних ударів, 11 – авіаційних, вісім залпів з РСЗВ. Відбувалися артилерійські та мінометні обстріли.

Ворог обстріляв 46 населених пунктів у 16 територіальних громадах області. Зокрема, селище Велика Писарівка атакували авіабомбами. Було завдано ракетних ударів по містах Суми, Конотоп, Охтирка.

“На жаль, порівняно з минулим тижнем, кількість обстрілів значно зросла – збільшилася кількість застосування тактичної авіації, систем залпового вогню”, – повідомив 18 березня голова Сумської ОВА Володимир Артюх.

Навіщо росія посилила обстріли

Військовий експерт, полковник запасу Збройних сил України Петро Черник каже: росіяни не можуть змиритися з тим, що війна перейшла на їхні території.

“Все елементарно просто – терор. Оці рейди добровольчих корпусів. Плюс горить їхній нафтовий потенціал. І що вони можуть зробити? Вони з цим впоратися не можуть, отже, треба мстити. Тільки так треба дивитися на росіян. Це страшні мстиві люди – і крапка. Жодної воєнної логіки й доцільності в цьому немає і бути не може. Це мстива лють”, – розповів Петро Черник у коментарі ТСН.ua.

Наразі не видно, щоб у російської армії був потенціал накопичення сил для наступу на Сумщині, каже Петро Черник.

“Принаймні я не бачу з відкритих джерел, яким я особисто довіряю, щоб там ішов процес накопичення якогось великого ударного угруповання з потенційним рухом крізь наші кордони. Йдемо від протилежного. Якби такий потенціал умовно був, то вони б його кидали проти добровольців – це ж логічно. А добровольці на їхній території сьомий день поспіль, сім танків уже спалили. Тобто це чисто емоційне явище – завдати нам якнайдошкульніших втрат і бити саме по цивільному населенню. Подвійні удари нацисти не робили, а росіяни роблять”, – розповів військовий експерт.

Захистити Сумщину від російського терору, на жаль, неможливо.

“Ракети тільки збивати. Але ж ми розуміємо, що ми не маємо стільки систем протиповітряної оборони, щоб усю велетенську територію України прикрити. Сумно й боляче, але, на жаль, противник воює з нами в екзистенційний спосіб. Їм не просто захопити наші території, не просто ліквідувати нашу державність, а ще й якнайбільше нас винищити. Вони ж в історії це робили, пригадаймо голодомор”, – розповів Петро Черник.

Евакуація Сумська область 2024 рік

Нагадаємо, що в Сумській районній військовій адміністрації діє евакуаційний штаб. Звʼязатися з оперативним черговим з питань евакуації населення з прикордоння Сумського району можна за телефоном: +38 050 650 70 83.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися