У Львові через неправильно встановлений діагноз помер 1-річний хлопчик
Львівщина

У Львові через неправильно встановлений діагноз помер 1-річний хлопчик

24 липня 2020, 15:48
0
0
Сподобалось?
0

У Львові від рідкісної хвороби – синдрому Кавасакі – помер однорічний Марко Печар зі Стрийського району. Мама дитини Юлія Печар звинувачує районних педіатрів у недбальстві та непрофесійності. Жінка каже, що лікарі не звертали увагу на прояви цієї хвороби, не змогли її діагностувати і вчасно призначити адекватне лікування.

Як розповіла ZAXID.NET мама хлопчика, 18 лютого у дитини різко піднялася температура до 38,2 С, тому батьки одразу звернулись до лікарів Стрийської ЦРЛ.

Два тижні хлопчика з високою температурою лікували від ГРЗ та фарингіту, попри те, що таке лікування не давало жодного ефекту. Лікували дитину антибіотиками. У той час у хлопчика вже з'явилися нові симптоми. Як згодом з’ясувалося, це були ознаки синдрому Кавасакі. Ця хвороба дуже небезпечна, адже уражає коронарні судини з можливим утворенням аневризм, тромбозів та розривів судинної стінки.

"На 5-6 день були виражені ознаки хвороби: збільшені лімфовузли, малинові губи і язик, висип у паховій зоні, червона слизова оболонка очей, набряки долонь. Ми на той момент не знали, що це таке. Але ми це все показували лікарці. На що вона сказала, що під час ГРЗ можуть бути такі ознаки, що це фізіологічні особливості дитини. Вона на це не звернула увагу. Ми продовжували лікувати фарингіт", –  каже мама дитини.

На вимогу батьків 3 березня хлопчика скерували у "чорнобильську лікарню" до Львова. Дитину одразу госпіталізували через критичні аналізи. У лікарні провели повне діагностичне обстеження – УЗД внутрішніх органів, серця, суглобів, лімфатичних вузлів, ЕКГ серця, рентген. Лікарі негайно призначили лікування відповідно до протоколу хвороби Кавасакі – імуноглобулін та аспірин, але вже було запізно.

Усі зусилля львівських лікарів виявилися марними. У хлопчика стався розрив аневризми коронарних артерій і 8 березня він помер. Посмертно, за висновком паталогоанатома, було підтверджено діагноз "хвороба Кавасакі, розрив аневризми коронарних артерій".

Тепер мама звинувачує у смерті дитини стрийських педіатрів, зокрема лікарку, яка не встановила дитині діагноз і лікувала від ГРЗ та фарингіту. Лікарка вже фігурує в кримінальному провадженні через смерть іншої дитини. Це справа понад трирічної давності, однак рішення суду у ній наразі немає.

Мама дитини вже звернулася до правоохоронців. Жінка каже, що після смерті сина у Львові загадковим чином зникла його медична книжка. Однак Юлія Печар під час лікування фотографувала результати аналізів малого і записи лікарки, тому сподівається, що це стане доказом у справі смерті її сина.

20 липня стрийська прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 140 ККУ (неналежне виконання професійних обов’язків лікарями).

Стрийські лікарі своєї провини не визнають. Зі слів директора Стрийської ЦРЛ Олексія Ігнатова, "синдром Кавасакі — рідкісна і складна хвороба і не кожен педіатр стикається з нею у своїй практиці". У випадку із Марком Печаром, запевняє директор лікарні, діагноз встановили вже у Львові, раніше його запідозрити "було неможливо, оскільки не було інших симптомів, окрім високої температури".

"Як тільки запідозрили можливе ускладнення, дитину скерували до Львова у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Скерували тому, що вперто протягом 11 днів трималася температура. На момент скерування стан дитини був середньої важкості, ніщо не свідчило про якусь можливу загрозу життю чи якогось іншого ускладнення. Погіршення її стану сталося вже у львівській лікарні. І там вже запідозрили і почали проводити додаткові обстеження", – зазначив директор Стрийської ЦРЛ.

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, куди стрийські лікарі скерували Марка Печара, і де він помер, відмовилися коментувати історію хвороби дитини, посилаючись на лікарську таємницю.

Утім там зазначили, що синдром Кавасакі справді рідкісна хвороба – трапляється лише кілька випадків на рік. І для встановлення правильного діагнозу вирішальною тут є кваліфікація лікаря. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися