Отримав довічне за вбивство водія BlaBlaCar
Львівщина

Отримав довічне за вбивство водія BlaBlaCar

28 червня 2021, 15:00
0
0
Сподобалось?
0

П’ять років батьки зниклого львів’янина Тараса Познякова, який працював помічником судді, чекали остаточного вироку для катів їхнього сина. Хлопець зник з автомобілем після поїздки до Києва. Із собою взяв попутників, зареєструвавшись у відомому додатку для подорожуючих BlaBlaCar. І до столиці не доїхав.

З’їхав з траси перед столицею

Події того страшного дня 4 квітня 2016 року слідчі відновлювали по деталях. Тарас зібрався до Києва, бо шукав іншу роботу. Веселий, комунікабельний, щирий, він вирішив підшукати собі попутників. Оголошення, що візьме «компанію», він розмістив на сервісі BlaBlaCar. І невдовзі відгукнулися бажаючі їхати. Тарас посадив їх у свій автомобіль Audi-A6, й вони вирушили в дорогу.

Зі Львова до Києва – понад пів тисячі кілометрів. По камерах відеоспостереження слідчі простежили рух авто. Тарас доїхав до заправки у Києво-Святошинському районі, й там зупинився. Тоді рідні востаннє чули його голос: Тарас телефонував додому, що він вже недалеко від столиці, що все добре. Також на камерах добре було видно, як із салону авто вийшов пасажир. Пізніше у ньому впізнали… бійця «Правого сектора».

Тарас побалакав і знову сів за кермо. Та далі хорошою трасою не поїхав. Чомусь автомобіль звернув з дороги за тридцять кілометрів від столиці. Зв’язок з хлопцем обірвався.

Не з’явився на ділову зустріч, не дав нічого про себе знати додому… Тараса Познякова оголосили у загальноукраїнський розшук. Тиждень правоохоронці прочісували місцину навколо. І врешті авто хлопця знайшли в боксі гаражно-будівельного кооперативу в селі Новосілки Києво-Святошинського району. Салон був у крові, водійське сидіння продірявили кулі…

Було зрозуміло: Тарас Позняков убитий. Та його тіло наче розчинилося у повітрі. Поки одні займалися пошуком львів’янина, інші взялися за встановлення осіб, які їхали у той день разом з ним. Виявилося, що два чоловіки зареєструвалися в Інтернеті на поїздку під вигаданими іменами. Та це не завадило слідчим встановити їхні істинні прізвища. Пі­дозра впала на Дмитра Голуба та Луана Кінгісеппа, які представилися бійцями «Правого сектора». Обох оголосили у розшук.

Шантажував батька трупом сина

Перший – з Буковини. Як стало відомо, у розшуку він перебував не тільки у справі Познякова, а й за грабіж, скоєний ще в 2002 році в Чернівецькій області. Через чотири місяці після зникнення Тараса його затримали й заарештували. У той час підозрюваний переховувався на квартирі друга на Хмельниччині. Він жив під вигаданими іменами і користувався підробленими документами. Візит правоохоронців виявився для нього настільки несподіваним, що ніякого опору вчинити не встиг.

Його поплічником був Луан Кінгісепп – росіянин з Макіївки (Донецька область). Мав позивний «Лука» й справді був бійцем спецпідрозділу «Сонечко» «Правого сектора». Та звершити над ним правосуддя не встигли. Через три роки його тіло розірвало на шматки після вибуху в київській квартирі. Якраз у день його народження – незадовго до оголошення вироку Голубу. Жив Луан, як виявилося, неподалік від поліцейського відділку. А був непоміченим, бо мав подругу-візажиста, яка з допомогою гриму до невпізнання змінювала йому зовнішність.

А Дмитру Голубу за убивство дали довічне! Хоч він заявляв, що визнає свою провину лише у викраденні автомобіля. Та суд визнав його винним у розбої, незаконному зберіганні вогнепальної зброї, заволодінні автомобілем та вбивстві. Загалом вирок суду зачитували майже дві години.

А тіло Тараса Познякова так і не знайшли… Ще коли йшло слідство, Дмитро Голуб цим шантажував батька загиблого.

– Коли я запитав: «Що сталось з моїм сином? Навіщо ви це зробили?», то він відповів: «Ми малому твоєму сказали: руки на руль, зупинитись після заправки. Він не зрозумів ситуацію, почав чинити спротив, і я зробив постріл», – розповів журналістам Олександр Позняков.

Убивця вимагав 50 тисяч доларів та поставив ще одну умову – відмовитися від усіх обвинувачень в обмін на інформацію, де «похоронили» Тараса. Невдовзі проти Голуба відкрили ще й справу за фактом вимагання.

Нещодавно своє слово сказав Київський апеляційний суд. Він залишив вирок попередньої інстанції без змін. Тож убивця сидітиме довічно.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися