На Львівщині військовий з родиною завдяки гранту розвиває власну кузню
Львівщина

На Львівщині військовий з родиною завдяки гранту розвиває власну кузню

2 березня, 13:14
0
0
Сподобалось?
0

У Трускавці військовий після служби Леонід Федевич вирішив зайнятися ковальством після поради молодшого сина.

Вони починали з гаража та мінімального набору інструментів. Чоловік разом із синами виготовляє ковані вироби для приватних об’єктів, металеві скульптури на честь полеглих воїнів та буржуйки для військових.

Історію підприємця розповідає Дія.Бізнес.

Служба у війську та кузня в гаражі 

Леонід Федевич — учасник Революції Гідності, волонтер та ветеран. Перший раз пішов до війська у 2014 році. Брав участь у бойових операціях поблизу Горлівки та Станиці Луганської. Додому повернувся у 2016 році. Після демобілізації працював юристом, а потім став керівником муніципальної варти в місті Бориславі та очолив юридичний відділ одного із санаторіїв у Трускавці.

Робота в офісі після служби на війні виявилася важкою. Одного разу молодший син, який цікавився ковальством, запропонував батькові спробувати свої сили в цій справі.

Чоловіки організували майстерню в гаражі, інструментів мали мало, але невеличка кузня поступово розвивалася. Згодом до роботи долучився й старший син.

У день початку повномасштабного вторгнення Леонід Федевич вже о сьомій ранку був у військкоматі, а за кілька днів — на передовій. Воював у складі 24-ї окремої механізованої бригади. До рідного міста повернувся після поранення у вересні 2022 року.

Розвиток власної справи

Після повернення вдома ветеран відновив роботу в ковальській майстерні. Щоб отримати фінансування на розвиток власного бізнесу, вирішив подати заявку на конкурс проєктів “Варто: підтримка ветеранського бізнесу” від Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів. Леонід Федевич став одним із переможців програми та отримав 650 000 гривень. За грантові кошти він придбав матеріали для роботи та потужні плазморізи, за допомогою яких можна вирізати металеві деталі.

Завдяки новому обладнанню справа пішла швидше. Вже думають про те, щоб взяти людей на роботу.

Зараз у кузні Федевичів, крім кованих виробів на замовлення, виготовляють печі-буржуйки для українських бійців. Минулого року ветеран разом із синами відправив на фронт 60 буржуйок, а цього року — вже понад 30. Окрім цього, чоловік переобладнує автомобілі для потреб військових.

Ковані скульптури

Найбільше пишається ветеран своїми металевими скульптурами. Зокрема, разом із синами він виготовив хрест загиблим за Україну, який встановили у Стебнику, пам’ятник либаку (робітнику, який видобуває нафту) в Бориславі, скульптуру на могилі воїнів УПА у Верхньому Синєвидному. Нещодавно родина ковалів завершила роботу над Алеєю пам’яті у Дрогобичі.

За словами ветерана, саме ці витвори дозволяють відчувати, що він робить щось значуще.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися