Варварський видобуток бурштину на Рівненщині
Рівненщина

Варварський видобуток бурштину на Рівненщині

10 червня 2015, 17:12
0
0
Сподобалось?
0

Минулої суботи керівник громадської організації «Жіноча сотня» Ніна Скиба разом з «унсовцями», членами громадського руху «Національне відродження» та інших організацій їздила у Сарненський район, щоб побачити, «хто стоїть за незаконним видобутком бурштину на Рівненщині». Побачила, як швидко уміють збирати свої мотопомпи і втікати копачі, а також міліціонерів, які, зі слів пані Скиби, не захотіли ні представитися, ні показати їй посвідчення. Після того, як копачі поїхали геть, активісти познімали сліди їхньої роботи, і на тому громадський рейд закінчився.

Про це пише «Press-centr».

«…Не доїжджаючи метрів 500 до Клесівського перехрестя, з лівої сторони знаходиться «клондайк» – урочище «Кмеча», де серед білого дня відбувається незаконний видобуток бурштину мотопомпами, - написала у своєму Facebook Ніна Скиба. - В’їзд у ліс ретельно охороняється працівниками відомого у Рівному дискобару і спортсменами… Прибувши на місце, ми зателефонували двічі на 102 і черговому в СБУ. Повідомили про незаконний видобуток бурштину. І тут почалося найцікавіше…».

Далі пані Ніна розповідає, що приїхали міліціонери, заховалися за службовий автомобіль і спостерігали, як старателі вивозять мотопомпи і бурштин з лісу. На прохання представитись і показати посвідчення, та у відповідь на запитання, чи вживатимуть вони якихось заходів, міліціонери на відеокамеру активістів сказали, що вони «глухі, сліпі і німі».

Громадські активісти, яких в урочище спочатку не пускали, до нього таки дісталися.

https://www.youtube.com/watch?v=Qu_AIRMWC1E

– Копачі збираються дуже швидко, за хвилин 15 уже нікого не було, – розповідає Ніна Скиба. – Ми бачили близько шести бригад, по 5-8 осіб в кожній. Поки вони втікали, уся охорона і міліція сиділи по кущах. Ми бачили в лісі екскаватор, який охороняли міліціонери.

У відповідь на цей допис начальник сектора зв’язків з громадськістю УМВС у Рівненській області Інна Березовська розповіла, що на виклик на місце поїхала слідчо-оперативна група. Дорогою міліціонери зустріли працівників військкомату, які сказали, що вони їздили «виконувати мобілізаційне завдання». Як саме вони його виконували і чи вручали повістки просто на копальнях, міліціонери розпитувати не стали і поїхали далі.

Інна Березовська з посиланням на слова заступника начальника громадської безпеки Сарненського райвідділу міліції повідомила, що процесу видобутку бурштину сарненські міліціонери не побачили – лише старі сліди. Що вони з усіма, хто приїхав, ходили по місцях видобутку, і бачили те ж саме – наслідки видобутку. Бачили вони й екскаватор, про який розповідала пані Скиба, але у міліції не було жодних підстав вилучати його. Міліціонери не заперечують, що в лісі справді були люди на автомобілях, але вони в той момент бурштин не добували.

Щодо того, яка була мета цієї поїздки, пані Ніна відповіла, що ніколи раніше не була на бурштинових копальнях, і що її вразило те, що залишається після видобутку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися