Валентина ТУМАШ-ЛЯХОВЕЦЬ
Рівненщина

У селі на Рівненщині польський поміщик закопав золото для дітей, яких йому народила наймичка

6 вересня 2020, 17:20
0
0
Сподобалось?
0

Втікаючи від совєтів, польський поміщик закопав золото між двома березами у селі Кухітська Воля Зарічненського району Рівненщини. Щоб його діти, яких народила наймичка, мали за що жити.

Дружина прокляла коханку

Валентина Тумаш-Ляховець, вчителька із села Мутвиця Зарічненського району, вивчала архіви у фондах музею Білоруського Полісся в Пінську. Її увагу привернули столітні світлини, які зробив Василь Ляховець.

– Я зацікавилася, адже моє дівоче прізвище теж Ляховець, – розповідає дослідниця. – І почала шукати інформацію про цього чоловіка. Виявилося, що він перший фотограф у наших краях.

А ще несподівано відкрилася захоплююча життєва історія, варта любовного роману. Адже Василь Ляховець – найстарший син польського поміщика Фабіана Орди та служниці Катерини Ляховець, котра стала коханкою господаря й народила йому двох хлопчиків і двох дівчаток. Розповідають, що дружина пана прокляла цю жінку.

Хата Ляховців у Кухітській Волі – може, десь там закопано скарб…

– Усім чотирьом дітям покоївки землевласник Фабіан дав освіту і допомагав матеріально, – розповідає вчителька. – Тільки прізвища свого не дав. 

Фотограф похований у селі

Родичі династії фотографа проживають у Польщі, в місті Лодзь, у Тернополі та Вараші. Від онучки Василя Ляховця Раїси з Кривого Рогу пані Валентина почула інтригуючу сімейну легенду про скарби поміщика. За переказами, він був досить заможним, зі знатного роду шляхтичів. Коли поляк Орда залишав у вересні 1939-го Кухітську Волю, бо вже наближалися совєти, то закопав між двома молоденькими берізками своє золото. А коханій Катерині сказав: «Це мій спадок для наших дітей. Він їм у житті знадобиться». Родичі неодноразово намагалися знайти скарби пана Фабіана, але марно. Де ж росли дві берізки? Адже за 80 літ від тих дерев, можливо, й сліду не залишилося, а золото, яке, як відомо, не гниє й не іржавіє, десь лежить у землі.

– Фотограф Василь Ляховець був дуже інтелігентним та вихованим, як справжній пан, – розповідає Валентина Тумаш-Ляховець. – Грав на скрипці та малював. Працював начальником залізничної станції в Кухітській Волі. «Якась австріячка» (в іншому спогаді – російська артистка) народила йому сина, але залишила хлопчика. Згодом Василь одружився з молодшою за нього на 15 літ полячкою Анею. Юна дружина пояснювала, чому вийшла за чоловіка з дитиною: «Тоді не було мені гідної пари в селі. Він благородний та гарний, кращого годі бажати». Подружжя мало сина та двох дочок. Фотограф Василь Ляховець жив у Кухітській Волі до смерті. Тут і похований. Його справу продовжив син Веніамін та внук Анатолій. А найцінніший спадок, котрий вони залишили – тисячі світлин. Знімки донині зберігаються в поліських родинах.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися