Скульптура Сковороді біля музею
Україна

Росія бомбить українські музеї і краде наші скарби

29 травня 2022, 10:00
0
-2
Сподобалось?
-2

Вже з перших днів війни росія руйнує в Україні історичні пам’ятки, краде унікальні експонати. За два місяці пошкоджено і знищено понад 350 об’єктів культури! Українська громадськість закликає виключити росію з Міжнародної комісії ЮНЕСКО, яка опікується історичним надбанням світу.

Загребли мармуровий унітаз

На початку березня у селищі Іванків на Київщині від ворожих снарядів згорів музей всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко – втрачено 20 її картин. Виставки цієї простої селянки проходили у європейських столицях, її роботами захоплювався знаменитий митець Пікассо.

Згодом у Запорізькій області загарбники обстріляли унікальну Садибу Попова. Тут у 1930-х роках діяла астрономічна обсерваторія, була колекція стародавньої зброї, картин, скульптур. Російські окупанти винесли з Садиби в торбах усе, що можна було, навіть старовинний мармуровий унітаз! Що цікаво, цей унітаз колись вкрали і червоноармійці, але потім повернули у музей.

Маєток згорів, а пам’ятник Сковороді вцілів

Цього року за рішенням ЮНЕСКО світ вшановує 300-ліття Григорія Сковороди. Він був визначним філософом, походив з козацького роду, як перекладач побував у багатьох європейських країнах. Коли йому наснився сон про людську ницість, жив просто і мандрував по Україні. Його філософські твори за життя не друкувалися, але дійшли до наших днів. Останні роки філософ жив у маєтку у селі Сковородинівка на Харківщині, тут і помер 1794 року. Похований поряд з садибою, де засновано музей Григорія Сковороди. Але пізно ввечері 7 травня загарбники розбомбили заклад. На щастя, цінні експонати вивезли, ще коли почалася війна. Пожежу гасили цілу ніч, але будівлю не врятували. На попелищі серед обвуглених стін вціліла лише скульптура філософа. Справдилися його слова, висічені на могилі: «Світ ловив мене, та не спіймав».

Куди з Мелітополя поділося золото скіфів?

І от нещодавно з’явилася інформація, що з Мелітопольського краєзнавчого музею російські окупанти нібито вивезли золото скіфських племен, яке датується IV століттям до нашої ери! Ці скарби випадково знайшли у 1954 році у Мелітополі. Один місцевий житель копав колодязь і потрапив у підземелля, де були дві скіфські усипальниці. Там збереглося близько 4000 золотих прикрас, бойовий пояс, 50 золотих блях! Частину скіфського золота передали у Київ в Музей історичних коштовностей, частину вивезли в росію, а частина лишилася у Мелітополі. У 2014 році з лютого по серпень у столиці Нідерландів Амстердамі проходила виставка «Скіфське золото» з експонатів шести музеїв материкової України та Криму. Але після окупації півострова унікальна колекція залишилася в Нідерландах, бо росія хотіла загарбати ці скарби. Проте восени 2021 року суд в Амстердамі постановив: скіфське золото повертається тільки в Україну.

Мелітополь нині окупований, а тому росіяни добралися і до музею та заявляють, що унікальне скіфське золото вивезли у Крим. Але влада Запорізької області запевнила: ще у березні усе найцінніше з музею евакуювали, залишилися копії. Натомість керівництво Мелітопольського краєзнавчого музею стверджує, що скарби насправді не евакуювали і росіяни з допомогою зрадників знайшли їх у сховку і таки вкрали. Що ж, яка доля скіфського золота – встановить слідство.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися