У Рівному медики врятували від інвалідного візка 64-річну жінку
Рівненщина

У Рівному медики врятували від інвалідного візка 64-річну жінку

24 грудня 2021, 16:01
0
0
Сподобалось?
0

Рівненські медики разом з німецьким професором провели унікальну для України операцію на хребті.

64-річна жінка дістала перелом хребця. Зі зверненням до медиків пані зволікала, аж доки від хребця не зосталася тонесенька пластина, повідомляє "ТСН"

Медики замінили травмований хребець титановою конструкцією. Але замість одного великого розрізу грудної клітки зробили кілька невеличких.

Професор Евальд Герінг допомагав на цій операції. Каже, що у Німеччині цей метод практикує вже понад 25 років. Рівненські лікарі ж готувалися до першого такого втручання в Україні майже три роки: вивчали технологію і відпрацьовували свої дії.

"Я не знаю такої клініки (в Україні — Ред.), де би таку операцію виконували, хоча спілкуюся майже з усіма хірургами, котрі оперують на хребті", — зазначає ортопед-травматолог Валентин Піонтковський.

Після перенесеної операції пані Людмила вже бадьоро відповідає на питання медиків, хоча напередодні гадала, що більше може і не стати на ноги.

"Обрізала виноград вдома і впала з трьохметрової висоти. Через пів року мене ждав інвалідний візок", — розповідає вона.

Зізнається, що спершу не зрозуміла, на скільки у неї тяжка травма. Думала, що просто забила спину. Але стан погіршувався, і коли знеболювальні перестали діяти — зробила МРТ. Жінка була приголомшена вердиктом лікарів: від 12 грудного хребця залишилася тонесенька пластиночка. Травма спровокувала так звану хворобу Кюммеля.

Щоби уникнути інвалідного візка, у таких випадках на місце хребця встановлюють титанову конструкцію. А проведена у Рівному операція не тільки залишає менші шрами, а й значно менше травматизує легені та аорту, зменшує больовий синдром, і в кілька разів прискорює реабілітацію.

"Захоплююся хірургами з Рівненської обласної лікарні. Ця операція досить унікальна. Є одна-дві клініки, які на всю Німеччину проводять такі операції", — говорить президент Української асоціації ендоскопічної хірургії хребта Яків Фіщенко.

Німецький хірург Евальд Герінг каже, що ще кілька операцій і його допомога рівненським медикам буде не потрібна. Вони вправно роблять усе й самі. Тим часом пані Людмила уже наступного дня після операції на ногах — лікарняними коридорами під наглядом медиків ще не зовсім сміливо, але крокує.


    Хочете дізнаватися про головні події першими?
    Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

    Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

    Ваш коментар

    Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
    Реєстрація Вхід
    Забули пароль?
    Реєстрація Вхід
    На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
    Реєстрація Вхід
    Зареєструватися