Сонячні батареї Сергій АПОНЧУК встановив у 2019 році
Рівненщина

Якщо встановити на хаті сонячні батареї, то чи завжди є електрика?

31 грудня 2022, 12:03
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно в автобусі почула розмову двох пенсіонерок, які обурювалися через постійне відключення світла. До них несподівано приєдналася третя й авторитетно заявила: «А мій сусід давно поставив сонячні батареї – і ніяких проблем не має. І морозилки працюють, і телевізор показує!» Багато людей теж так вважають, проте не знають, що сонячні батареї мають свої нюанси роботи…

Майже у кожному селі нині є господарі, які встановлюють на своїх земельних ділянках або на дахах будинку сонячні панелі. Звичайно, це задоволення не з дешевих. Раніше на це потрібно було витратити приблизно мільйон гривень. Хтось брав кредит у банку, хтось у знайомих позичав. А все заради того, щоб мати вдома безкоштовну електрику, та ще й частину державі продавати. Не варто розраховувати, що ваші капіталовкладення повернуться через рік. Це процес тривалий…

Сергій Апончук із села Маслянка Дубенського району ще у 2019 році встановив сонячні батареї. На хаті та прибудовах їх 120 штук. Влітку вся родина користується власною електрикою, ще й залишок державі продає. Взимку ж, коли сонця мало, її не так багато. Тому на роботу побутових приладів частково доводиться брати електрику із загальної мережі. А вже у січні-лютому сонце піднімається вище, тож усе працює від сонячних батарей.

– У грудні фактично виробляють лишень 500 кіловат, – розповідає господар. – А влітку – п’ять-шість тисяч! Відчуваєте різницю?

– Доводилося чути, що люди, які мають сонячні батареї на хаті, цілодобово зі світлом?

– Ні, це зовсім не так, – сміється Сергій Федорович. – Вони ж теж працюють від загальної мережі. Щоб давали електрику у період відключень, варто придбати гібридний інвертор. Ця штука не дешева. За шестикіловатний потрібно віддати приблизно тисячу доларів, а це понад сорок тисяч гривень. Мені у господарстві він не дуже потрібний, тож поки обходимося без нього.

Чоловік розповідає, що у селі тричі на добу вимикають електроенергію. Поки вона є – гріються електроконвекторами. Є й газовий котел, який можна за потреби перевести на тверде паливо. Передбачливий господар має брикет, дрова, тож холод сім’ї не страшний.

– Нам нема чого жалітися – хлопцям в окопах у сто разів важче, – наголошує пан Сергій. – Тому потрібно з розумінням ставитися до різних незручностей. Як здобудемо перемогу, тоді все повернеться у звичне русло.

Руслана СУЛІК

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися