Фото з
Волинь

На Волині з річки підняли унікальний старовинний човен-довбанку

3 вересня 2015, 12:25
0
4
Сподобалось?
4

Ще 27 серпня у селі Старосілля, яке стоїть над річкою Стир, у водоймі виявили кількасотрічний човен-довбанку з дуба. Виявити його допомогла… засуха. Рівень води у водоймах області помітно знизився. Тож раніше надійно схований на дні річки човен показався людям.

Майже тиждень місцеві ентузіасти та краєзнавці працювали на місці знахідки і вчора ввечері унікальний кількасот річний човен дістали з води і відправили у Маневичі.

Про це повідомив Володимир Чопюк у «Фейсбуці».

«Старовинного човна-довбанку, найбільшого, мабуть, в Україні нарешті вдалось видобути і транспортувати у Маневичі, де знайшлось приміщення, відповідне для його зберігання та консервації! Тепер можна і потрібно робити рекламу, бо до цього надважливого моменту надмір уваги, як і паломництво до човна, могли лише нашкодити артефакту… Довжина майже 12 метрів, стан збереження – шикарний, як для дерева. Вік буде встановлено пізніше. На дні човна під шаром глини, піску і намулу виявився один цікавий залізний предмет – на ньому клейма, що дуже схожі на герби князів Острозьких», – написав Володимир Чопюк.
За його словами, дістати знахідку допомогли небайдужі громадяни Маневиччини, які відгукнулися на прохання директора районного музею пана Петра Хомича. Далі має бути дуже вартісний у фінансовому вимірі етап очистки і консервації. Однак фінансів у ентузіастів немає, сподіваються що відгукнеться хтось із меценатів.

«Хочу звернути увагу на один знаковий момент. Жодна профільна державна установа від обласної чи районної адміністрації не надала ніякої суттєвої допомоги. Навіть управління культури чи обласний музей, яким ця знахідка мала би бути головною подією року просто «відморозилися», – додав Чопюк.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися