Волинян закликають підтримати ідею Всеукраїнського референдуму щодо продажу сільськогосподарських земель
Волинь

Волинян закликають підтримати ідею Всеукраїнського референдуму щодо продажу сільськогосподарських земель

25 квітня 2017, 08:27
0
0
Сподобалось?
0

Минулого тижня у Києві з ініціативи Всеукраїнської об’єднання «Батьківщина» та Асоціації фермерів й землевласників України відбулися збори щодо організації Всеукраїнського референдуму. На ньому українцям запропонують дати відповідь лише на одне питання: «Чи підтримуєте Ви продовження існуючої заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення безстроково?».

Аби не затягувати із запуском процедури підготовки до референдуму нардепи від «Батьківщини» вирішили у регіони з роз’ясненнями позиції своєї політичної сили щодо цього питання. Так на Волинь прибув Іван Крулько.

– Тільки громадяни України повинні висловитися стосовно того, чи хочуть вони, щоб уже зараз, у нинішніх умовах, був вільний продаж сільськогосподарських земель. Для нашої політичної сили це питання має стратегічну вагу. Ми вважаємо, коли у нас є низький рівень життя, не відбувається реального підвищення реальних соціальних статків, люди будуть дуже легко прощатися з останнім й найдорожчим, що у них лишилося, – сільськогосподарською землею, – зазначив Іван Крулько.

За його словами, в Україні люди готові продавати гектар землі за 500-700 євро, тоді як, до прикладу, у Польщі гектар сільськогосподарських угідь вартує 10 тисяч євро. Загалом у світі вартість орних земель коливається від 7000 до 70 тисяч доларів. Тому в «Батьківщині» і вважають, що нині питання не на часі. Повернутися до нього можна буде лише після того, як буде подолано зубожіння українського народу.

У «Батьківщині», знову ж таки, спираючись на міжнародний досвід, бачать інший вихід із ситуації. Так лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко зареєструвала у Верховній Раді законопроект, який дає право власникам земельних паїв продати свою землю. Але покупцем цієї землі може виступати лише держава Україна. Для прикладу, в Ізраїлі 90 відсотків сільгоспземель належить державі, а паї здаються у довгострокову оренду фермерам. У Канаді цей відсоток ще вищий. Нині на шляху «збору» земель знаходяться Бразилія та Німеччина, які повертають наділи у державну власність. Тож і в Україні пропонується створити державний земельний банк, який надаватиме сільськогосподарські землі в оренду з розрахунку приблизно 300 гектарів на одного фермера.

– Якщо відкривається ринок землі, до нас зайдуть іноземні компанії й за безцінь скуповуватимуть паї. Уся вирощена сировина вивозитиметься закордон, по напрямках компаній, які сюди зайдуть. Тому ми повинні розпорядитися своїм головним ресурсом таким чином, щоб інвестор приходив не скуповувати землю, а відкривав у нас переробні підприємства, – додав заступник голови Волинської організації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра.

Нині у «Батьківщині» очікують від Центральної виборчої комісії видачі підписних листів. Далі ініціативна група з проведення референдуму, яка налічує понад 10 тисяч людей, у тому числі 300 волинян (45 брали участь у роботі зборів у столиці), протягом 40 днів займатиметься безпосередньо збором підписів. Для того аби були підстави оголосити референдум, необхідно зібрати три мільйони підписів. Ініціатори плебісциту планують залучитися підтримкою як мінімум ста тисяч волинян. Тож Іван Крулько, користуючись нагодою, закликав жителів Волині не лишатися осторонь проблеми.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися