Афанасія ЛАХТЮК
Волинь

Хутірська бабуся торти пече, рибку ловить і пасіку тримає

20 серпня 2017, 11:45
0
0
Сподобалось?
0

У райському куточку – на хуторі Херма Ратнівського району, далеко від цивілізації, живе 80-літня Афанасія Лахтюк. Оточена густим лісом, бабуся не нарікає на труднощі, тішиться кожним Божим днем. Пече смачні торти й ловить рибку у власній копанці, щоб гостей частувати.

Зелень лісових барв тішить зір. П’янить аромат ягід і трав. 

Сюди у 16 років потрапила Панася, бо вийшла заміж за Сергія. Його дід заснував хутір Херма, який належав до села Зоряне Ратнівської сільської ради. Ось уже 65 років не покидає Афанасія Лукашівна своєї землі, де й народилися її четверо доньок. Діти матір не забувають, часто навідуються.

Живучи серед природи, бабуся Панася, звичайно, дещо сумує за спілкуванням, тому нечастих гостей зустрічає щедро накритим столом. Із задоволенням пече кругленький хліб, мудрує над бісквітами і тортами, пригощає духмяним чаєм з лісових трав та терпкою настоянкою. У її господі всюди лад і чистота. А ще Афанасія Лукашівна тримає невеличку пасіку.

– Щоб був свій мед для дітей, десяти внуків, правнуків та гостей, – сміючись, відповідає на наші здивовані погляди. – Це у нас родинне. З дитинства мені подобається ходити коло бджіл, бо ж і дід, і батько були пасічниками.

А ще бабуся любить рибалити на невеликій сажавці, що неподалік обійстя. «Захочеться мені юшки – то й зловлю на черв’ячка пару карасиків», – не втомлюється розповідати.

Незважаючи на літа, баба Панася щира, молода душею. Вона любить свій хутір, маленьку хатинку і, хоч дочки постійно вмовляють перебратися до них, адже роки беруть своє, переїздити відмовляється, бо хоче доживати віку тут, серед лісу.

Ніна КОСТРУБА, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися