Василь та Людмила КРУЧКОВІ
Волинь

Вирощувати хвойні вигідніше, ніж картоплю

27 лютого 2018, 11:12
0
0
Сподобалось?
0

Василь Кручков із села Маньків Локачинського району відразу після закінчення Шацького лісового технікуму взявся застосовувати отримані знання на практиці – став  вирощувати саджанці. Починав з плодових дерев, а згодом захопився хвойними. Ще й дружину на них «підсадив». І вже майже десять років сім’я займається цією справою.

На городі сапають не буряки, а ялинки

Звичайно, не одразу у їхній нелегкій справі були прибутки. Наприклад, малину, яку посадили у полі, хтось покрав. Вирощували саджанці, але для них потрібна велика площа зі спеціальною системою поливу. Облаштовувати ж усе це знову далеко від дому побоялися, бо ж розікрадуть. Нарешті зупинилися на оптимальному варіанті: розведенні екзотичних хвойних деревець та кущиків, які використовуються у ландшафтному дизайні. На городі виділили кілька метрів для перших кущиків.

– Але з кожним роком ці метри розросталися, поки не заполонили всю площу, – сміється Люда. – Лишилася тоненька смужечка для грядки. Нашу задумку мало хто розумів. Дехто відверто казав: «Ви дурні, краще б цибулю чи картоплю замість тих видумок посадили». Але ми вперті, тож нікого не слухали. Бо картоплю багато хто садить і ціна на неї низька. Ми знайшли іншу нішу на ринку. Спочатку пробували розводити деревця з насіння, але це дуже марудний процес, який не виправдав себе. Тож зараз практикуємо черенкування. Тобто ще влітку відриваємо відростки з дорослих дерев. Садимо їх спочатку у теплицю, а потім, коли рослинка окріпне, загартується, пересаджуємо у відкритий ґрунт. Там вона адаптується до середовища, погодних умов.

Влітку, коли всі сапають буряки, Кручкові не сидять без діла, адже їх саджанці теж треба рятувати від бур’я­нів. Допомагають донька-студентка Ліля та син-школяр Роман.

– Виполюємо все зілля, бо якщо воно заглушить наші рядочки, деревця виростуть кривенькими, – зазначає Василь.

Деревця з Волині прижилися в Італії

– Маємо різні види ялівцю, декоративних ялинок, самшит, – розповідає Люда. – Людям подобаються рослини, які милують око. Популярністю користується шаровидна яскраво-салатова ауре нана, яйцеподібна сріблястого відтінку стрікта. Зазвичай обирають карликові породи. Бувало, що люди купували кущики, щоб взяти із собою на заробітки. Одна жіночка повезла їх аж в Італію. Обов’язково продаємо рослини з грудочками рідної землі, щоб там швидше прижилися.

Тут, як і у кожній справі, є свої особливості. Влітку косять траву і обкладають нею рядочки. Це допомагає втримати вологу, а також є прекрасним кормом для черв’яків, які розпушують землю. А от великою загрозою для кореневої системи хвойних є личинки хруща, тому всім радять обробляти їх перед посадкою «Антихрущем».

– Не раджу купувати різні підживки для хвойних. Це може тільки нашкодити. Вони самі беруть усе потрібне від землі, – наголошує чоловік.

Подружжя вже має своїх постійних клієнтів, які не лише купують у них зелені прикраси для двору, а й приходять радитися, як краще за ним доглядати.

Руслана СУЛІК, Волинська область

Фото автора

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися