У СНУ відкрито аудиторію ім.Дмитра Іващенка
Волинь

У СНУ відкрито аудиторію ім.Дмитра Іващенка

27 квітня 2018, 09:45
0
0
Сподобалось?
0

 26 квітня у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки  урочисто відкрито  аудиторію імені Дмитра Іващенка, -повідомляє Волинська газета.

Дмитро Іващенко  народився на Полтавщині, навчався на філологічному факультеті Одеського державного університету імені Мечникова. Після початку Другої світової війни пішов служити інструктором-водолазом у 26-й мотопонтонний батальйон. Мав поранення, нагороджений медалями «За відвагу», «За бойові заслуги», «За оборону Сталінграда», «За взяття Кенінсберґа», «За перемогу над Німеччиною». Після закінчення війни переїхав до Луцька. Працював учителем української мови та літератури у третій школі. Пізніше став асистентом кафедри української мови та літератури Луцького педагогічного інституту.

Про час викладання у вузі написав у своїй автобіографії: «Це був період, коли повіяло хрущовською відлигою. Я з захопленням сприймав появу творів шестидесятників, особливо – В. Симоненка, М. Вінграновського, Л. Костенко, І. Світличного, І. Драча. Хотілося донести ці нові віяння і до студентів. І не помітив, як відлига перетворилась на ожеледицю. І підсковзнувся».

На перше вересня 1965 року його заарештували та присудили два роки таборів. Цікаво, що «здав» Дмитра Іващенка колега по цеху – педагог, літературний критик та перекладач, а також батько відомої української письменниці Оксани Забужко – Стефан Забужко.

Після звільнення з табору Дмитро Іващенко 10 років учителював у селі Поромів Іваничівського району. Лише у роки незалежності заслужений педагог повернувся до Луцька. Вчителював у гімназії №21, де заснував літературну студію «Первоцвіт», яка і досі вважається в Україні однією з найкращих. У 2004 році патріот, поет та справжні володар слова відійшов у кращі світи.

Аби вшанувати пам’ять відомого волинянина, аудиторії 401 у корпусі Факультету філології та журналістики присвоєно ім’я «Дмитра Іващенка, учасника бойових дій Другої світової війни, дисидента, педагога і патріота, який виховав цілу плеяду вчителів, письменників і журналістів».

Крім цього, приміщення планують перетворити у невеликий міні-музей з його особистими речима та світлинами .

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися