Накрив власним тілом гранату і врятував учнів: 35 років подвигу волинського вчителя-героя
Волинь

Накрив власним тілом гранату і врятував учнів: 35 років подвигу волинського вчителя-героя

30 листопада 2019, 11:47
0
0
Сподобалось?
0

29 листопада виповнилося 35 років з дня загибелі волинського вчителя Юрія Лелюкова. Він ціною власного життя врятував учнів, накривши власним тілом гранату.

Кадровий військовий Юрій Лелюков 1984 року загинув під час уроку військової підготовки, який він проводив як вчитель у другій школі селища Іваничі, повідомляє Правда Волинь.

35 років тому у його руках серед учбових гранат виявилась справжня. Для порятунку 26 дітей, герой накрив її власним тілом, прийнявши всю силу удару на себе.

«Як завжди, пролунав тоді дзвінок, і десятикласники сіли за парти. Цього разу Юрій Миколайович розповідав дітям про будову гранати, принцип її дії, бойову силу. Школярі уважно слухали його й почуте занотовували у зошити.

Колишній прикордонник, кадровий офіцер, а нині старший лейтенант запасу умів заворожити юні серця. Після невеличкої контрольної з пройденого матеріалу зведений клас принишк, слухаючи учителя. Той для засвоєння пройденого продемонстрував один із трьох муляжів гранати. Показав її у розрізі.

Далі взяв ще один учбовий макет.

— Перш ніж привести гранату в бойове положення, — показував Юрій Лелюков, — потрібно притиснути спусковий важіль і висмикнути кільце. В учбовій гранаті почується клацання, а в справжній — клацання і піде димок… Якщо чеку висмикнути, до вибуху залишиться чотири секунди…

Двадцять шість пар дитячих очей уважно спостерігали за рухом учителя. Юра впевнено, із посмішкою на вустах, відпустив чеку. Клацнуло і пішов димок!

Блискавично запрацювала думка. Поруч вікно, але ж там, у дворі, граються щебетливі малюки, попереду — цілий клас. Випускники побачили, як вчитель різко повернувся до них спиною, метнувся у куток і притиснув гранату. Пролунав оглушливий вибух. У вікнах повилітали шибки. Із стін і стелі посипалася штукатурка. Клас заволокло димом. Діти ще до кінця не усвідомили: що ж сталося? Мерщій до вчителя. Винесли у коридор. І аж тут побачили його закривавлене тіло…», – згадують страшний день на сторінках газети «Волинь».

Як повідомляють на сторінці Іваничівської селищної ради, сьогодні, 29 листопада, у приміщенні Іваничівської дитячо-юнацької спортивної школи відбулося відкриття 33 районного турніру із баскетболу серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів на приз Юрія Лелюкова.

В урочистому відкритті змагань взяли участь представники Іваничівської селищної ради, Іваничівської РДА .

Учні КЗ «Іваничівський ліцей №2 імені Юрія Лелюкова» розповіли присутнім про героїчний вчинок вчителя та вшанували його пам’ять хвилиною мовчання.

Зі словами привітань до присутніх звернулася в.о. голови Іваничівської райдержадміністрації Людмила Войтович, начальник гуманітарного відділу Іваничівської селищної ради Світлана Король та начальник відділу фізичної культури і спорту райдержадміністрації Анатолій Семерей.

За кубок Юрія Лелюкова боролися шість команд із шкіл сіл Мишева, Лукович, Павлівки, Бужанки, «НВК №1 –гімназія» та ліцей №2 імені Юрія Лелюкова.

Того ж дня іваничівці відвідали могилу загиблого педагога і в пам’ять про його безцінний подвиг поклали до підніжжя живі квіти.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися