Як проводяться і скільки вартують тести на коронавірус
Волинь

Як проводяться і скільки вартують тести на коронавірус

5 липня 2020, 14:19
0
0
Сподобалось?
0

Життя в умовах епідемії СOVID-19 диктує свої правила. Тепер, щоб перетнути кордон, поїхати на роботу чи лягти в лікарню – скрізь потрібно мати довідку про негативний тест на коронавірус. Як правило, в більшості вимагають здати швидкий і простий (метод ІФА). Однак є такі країни, в які можна буде в’їхати лише зі зданим ПЛР-тестом. Спробуємо розібратися, чим вони відрізняються і скільки це коштуватиме.

Останнім часом набув масовості так званий імуноферментний аналіз, або метод ІФА. Їх проходять медичні працівники, контактні особи з коронавірусними хворими, представники силових структур, люди перед плановою госпіталізацією чи операцією. Також його просять зробити заробітчан, які їдуть на тимчасові роботи за кордон. Цей експрес-тест крові не виявляє вірус, а лише може показати наявність антитіл до нього, якщо раптом ви були заражені або й навіть безсимптомно хворієте. Як пояснили у лабораторії Волинського обласного центру з профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, при потраплянні коронавірусу в організмі людини починають виділятися антитіла трьох видів: класів А, М та G. Перші два можуть вказувати на хворобу, тобто доведеться робити підтвердження за допомогою високоточного тесту, а от наявність антитіл G означає, що людина вже має захист, бо, наприклад, перехворіла. Таку діагностику роблять близько 11 лабораторій, зокрема, у всіх обласних лікарнях. Вартість – 100–150 гривень «добровільного внеску». У приватних лабораторіях ІФА-аналіз коштує близько 600 гривень лише за один з трьох класів А, М чи G.

А от найбільш точною і достовірною залишається на сьогодні полімеразно-ланцюгова реакція, тобто ПЛР-діагностика коронавірусу, яка чітко дасть відповідь на питання: є у вас коронавірус чи нема. Саме цей тест дозволяє виявити вірус ще в перші дні захворювання. Його на Волині проводить лише одна сертифікована та ліцензована державна установа – «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Аналіз безкоштовний, але це не значить, що можна прийти з вулиці на обстеження. Сюди стікаються лише зразки біоматеріалів пацієнтів (мазок з носоглотки), який брали напередодні за направленнями лікарів з дотриманням всіх етапів захисту і холодового ланцюга (зберігається і перевозиться у спеціальних холодильних камерах). Завідувачка відділу епіднагляду і профілактики інфекційних захворювань Волинського обласного лабораторного центру Ірина Єнжиєвська пояснила, що, працюючи в три зміни і без вихідних, вони встигають обробити від 250 до 300 зразків на добу. І хоч власне дослідження проводить машина, куди закладають усі матеріали, їй на це потрібно щонайменше шість годин. Тож працівники лабораторії насамперед готують зразки та сортують їх за важливістю: терміново роблять діагностику тим, хто вже потрапив в лікарню з пневмонією чи натяком на коронавірус або, приміром, від’їжджає за межі області на серйозні оперативні втручання. А от, скажімо, зібрані матеріали тих, хто одужав від коронавірусу чи контактних осіб, потраплять в наступну чергу. Тож найшвидше результати ПЛР-тесту прийдуть через добу. А декому доведеться чекати й три дні.

До речі, у Луцьку деякі з приватних лабораторій мають устаткування і теж проводять ПЛР-діагностику на COVID-19. Коштує такий тест до 2000 гривень, результат надійде через три дні.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися