Хто велосипедом, хто пішки – всі по землю до сільської ради
Волинь

Як на Волині вночі депутати собі землю роздавали

29 листопада 2020, 16:25
0
0
Сподобалось?
0

У селі Княгининок Луцького району та довколишніх селах тільки й мови про депутатів сільської ради, які вночі ділили між собою та своїми родичами місцеву земельку. Кажуть, нині її можна продати по тисячі доларів за сотку. За чутками, розділили 100 гектарів!

Своїм нема, а луцьким – є

А прості трудівники із сіл Зміїнець, Милуші, Милушин, Моташівка, Буків, Сирники ніколи б не дізналися про те, як «плідно» попрацювали їхні обранці, якби не випадковість. Хтось помітив, що пізньої пори у сільраді горить світло. Інший проговорився, чому так депутати запрацювалися. Мовляв, з нового року Княгининівська громада буде приєднана до Луцька, і земля теж перейде до обласного центру, тож депутати хотіли вскочити в останній вагон, адже їхні повноваження закінчуються. А третій «хтось» викликав журналістів з місцевого телеканалу «Аверс». Після їхнього сюжету й розкрилася таємна «дєльожка». Землю виділили депутатам, їхнім родичам, а також працівникам сільської ради, які живуть у Луцьку. Місцевих така несправедливість обурила, і наступного дня вони пішли штурмувати сільську раду, щоб і їм щось перепало із земельного пирога. Однак так, як княгининівським депутатам, пощастить не кожному.

Ніна Клевец з 2006 року просить у сільській раді виділити землю, бо перебуває у непростих умовах. Фактично три сім’ї живуть та ведуть господарство на дев’яти сотках.

Про скандал із землею знає й Софія Столярчук із Сирників. І це нічого, що бабці 82 роки. Вона хоч з паличкою, але маршруткою приїхала в Княгининок, бо має тут «діло одне».

– Може, теж землі хочете? – перепитую.

– Ой, дитино, та мої не раз заяви писали, – невесело зітхає. – А толку? Дочка має семеро дітей, хотіла, щоб під город дали. Нема землі, й крапка – сказали в сільраді. Внук Руслан був в АТО, то виділили йому для будівництва в такому місці, що одні лози ростуть. Він їх, бідненький, рубав, а воно знов заростає. Вийшло, як у тій приказці – на тобі, небоже, що мені не гоже!

Люди, які дослухаються до розмови, не шкодують уїдливих слів для місцевих слуг народу, а один чоловік мудро зауважує, про який порядок в державі може йти мова, якщо на місцях не цінують простих людей, а хочуть обдурити.

Люди кричать, сваряться, хочуть справедливості.

Чи докопаються правоохоронці до правди?

У сільській раді не чекали такого розголосу і заявляють, що ситуацію висвітлюють однобоко.

– Ми не лише депутатам ділянки дали, а й багатодітним сім’ям, учасникам АТО, – зазначає секретарка сільської ради Вікторія Ковальчук. На підтвердження її слів молодий працівник відділу землевпорядкування приносить списки.

– Ось: Ткачик Олександр, Бринчук Вадим, Ярощук Роман. Це учасники АТО, яким виділили землю, є й інші. Багатодітним сім’ям під забудову дали. Серед них Василь Мар’юк зі Зміїнця, – додає працівниця.

Однак на моє запитання, скільки загалом гектарів розділено і скільки ж з них отримали депутати, їхні родичі, а скільки прості люди, відповідає, що точної цифри сказати не може, бо «ніхто цього не рахував». А те, що на Михалевичів (а в сільській раді є депутат Дмитро Михалевич – авт.) припадає десяток земельних ділянок у різних селах, секретарка пояснює поширеністю прізвища у них. Мовляв, не факт, що ці люди між собою родичі.

Нині княгининівськими земельними справами зацікавилися правоохоронці. Як повідомила пресслужба Волинської обласної прокуратури, законність прийняття рішень депутатами сільської ради перевірять у межах кримінального провадження.

А поки правоохоронці розбиратимуться, місцеві ринулися писати заяви про виділення землі. Серед пробивного жіноцтва молоденький юнак швиденько заповнює стандартний бланк.

– І ти хочеш землю?

– А чом би й нє? – усміхається 20-літній Геннадій. – Всі пишуть, і я пишу. Може, під шумок і дадуть…

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися