Зимові свята відійшли – люди почали розбирати ялинки. Штучні деревця господарі ховають у комори, а лісові – викидають. Куди комунальники використовують зрубані ялини та сосни? Виявляється, їх успішно переробляють.
Мавпочкам на деревцях вішають фрукти
У Луцьку частину зібраних деревець відвозять у Луцький зоопарк. Директор звіринця Людмила Денисенко зізнається: такому дарунку особливо радіють ведмеді та мавпи, для яких ялинки – гарна забавка.
– Головне, щоб на деревцях не було нічого зайвого – серпантину, дощику, битих іграшок, бо це тваринам може нашкодити, – розповідає пані Людмила. – Ведмеді залюбки граються цілими деревцями, а рукотворні, зроблені з гіллячок, ставимо приматам. Аби їм було цікавіше, прикрашаємо ялинки овочами та фруктами, вони їх знімають і їдять.
Зеленіші ж дерева віддають на корм, зокрема, ланям, оленям, вівцям та козам. Вони залюбки ласують хвоєю. А старіші йдуть на підстилку звірятам. Ще гарними деревцями працівники звіринця у вольєрах створюють «хащі», аби їхні підопічні мали наближені до природних умови проживання.
Частину викинутих лучанами ялин та сосен комунальники забирають на власне підприємство. Їх використовують для обігріву приміщень.
«Хвойне» добриво уповільнює ріст бур’янів
У Львові в усіх районах міста відкрили пункти для здачі використаних деревець на переробку. З них, зокрема, виготовлятимуть компост. У львівській міській раді запевнили: його можна безкоштовно взяти для потреб свого господарства! Також у Львові частину ялин та сосен подрібнюють на щепу (тріски). Так роблять і в інших містах по всій Україні.
В Одесі, аби люди не пхали новорічні дерева у сміттєві контейнери, запровадили обмін ялин на… цукерки. Їх видають у спеціальних приймальних пунктах. Далі хвойні йдуть на добриво, яке, запевняють, допомагає уповільнити ріст бур’янів, зберегти вологу в ґрунті і знизити ризик зараження землі хвороботворними мікроорганізмами.
У світі придумали свої способи утилізації новорічно-різдвяних красунь. Зокрема у Нідерландах. Тут з голок хвойних дерев варять популярний напій – ялинкове пиво. Ботанічна пивоварня для однієї партії використовує 600 кілограмів голочок. Стовбури тут теж не викидають – з них виготовляють корки. Також у Нідерландах видали довідник з рецептами, як правильно і смачно використати новорічну хвою у стравах.
Наталія КРАВЧУК
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!