У Луцьку використані новорічні ялинки відвозять у зоопарк
Волинь

У Луцьку використані новорічні ялинки відвозять у зоопарк

31 січня 2021, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Зимові свята відійшли – люди почали розбирати ялинки. Штучні деревця господарі ховають у комори, а лісові – викидають. Куди комунальники використовують зрубані ялини та сосни? Виявляється, їх успішно переробляють.

Мавпочкам на деревцях вішають фрукти

У Луцьку частину зібраних деревець відвозять у Луцький зоопарк. Директор звіринця Людмила Денисенко зізнається: такому дарунку особливо радіють ведмеді та мавпи, для яких ялинки – гарна забавка.

– Головне, щоб на деревцях не було нічого зайвого – серпантину, дощику, битих іграшок, бо це тваринам може нашкодити, – розповідає пані Людмила. – Ведмеді залюбки граються цілими деревцями, а рукотворні, зроблені з гіллячок, ставимо приматам. Аби їм було цікавіше, прикрашаємо ялинки овочами та фруктами, вони їх знімають і їдять.

Зеленіші ж дерева віддають на корм, зокрема, ланям, оленям, вівцям та козам. Вони залюбки ласують хвоєю. А старіші йдуть на підстилку звірятам. Ще гарними деревцями працівники звіринця у вольєрах створюють «хащі», аби їхні підопічні мали наближені до природних умови проживання.

Частину викинутих лучанами ялин та сосен комунальники забирають на власне підприємство. Їх використовують для обіг­ріву приміщень.

«Хвойне» добриво уповільнює ріст бур’янів

У Львові в усіх районах міста відкрили пункти для здачі використаних деревець на переробку. З них, зокрема, виготовлятимуть компост. У львівській міській раді запевнили: його можна безкоштовно взяти для потреб свого господарства! Також у Львові частину ялин та сосен подрібнюють на щепу (тріски). Так роблять і в інших містах по всій Україні.

В Одесі, аби люди не пхали новорічні дерева у сміттєві контейнери, запровадили обмін ялин на… цукерки. Їх видають у спеціальних приймальних пунктах. Далі хвойні йдуть на добриво, яке, запевняють, допомагає уповільнити ріст бур’янів, зберегти вологу в ґрунті і знизити ризик зараження землі хвороботворними мікроорганізмами.

У світі придумали свої способи утилізації новорічно-різдвяних красунь. Зокрема у Нідерландах. Тут з голок хвойних дерев варять популярний напій – ялинкове пиво. Ботанічна пивоварня для однієї партії використовує 600 кілограмів голочок. Стовбури тут теж не викидають – з них виготовляють корки. Також у Нідерландах видали довідник з рецептами, як правильно і смачно використати новорічну хвою у стравах.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися