Вуграми тепер не торгуватимуть
Волинь

Курортний сезон на Світязі відкрився з пончиками, але без вугрів

28 червня 2021, 15:00
0
0
Сподобалось?
0

Коли у травні заговорили про можливий зрив туристичного сезону на Світязі через пошкодження дамби у селі Хрипськ Шацької громади, багато хто цю новину зустрів з пересторогою. Лякали ще сильнішим обмілінням водойми й тим, що волинська вода втікає у Білорусь. Та на Трійцю відкриття відпочинкового сезону таки відбулося й усі побачили: перлина Волині повновода!

Згадаймо, як два роки тому Світязь відступив від своїх берегів в окремих місцях на десятки метрів. Про катастрофічне обміління озера говорили і місцеві жителі, й екологи. Хоч останні пояснювали: головною причиною є зменшення кількості опадів у краї, отож, не наповнені підземні води, зникає вода у криницях. Мовляв, підуть рясні дощі, насипле взимку снігу – й води побільшає всюди, у Світязі теж.

Й справді, ця весна видалась прохолоднішою і вологішою, ніж за останні кілька років. І Світязь почав напуватися. Як тут нова сталася оказія – дамбу прорвало… Чи не вкраде це воду в озера, ми поцікавилися у заступника Шацького селищного голови Людмили Єрофєєвої.

– Ситуація з дамбою у Хрипську не є загрозливою для Світязя, – пояснила вона. – Адже через це озеро не міліє. Прорив ліквідували. Також було повідомлено у поліцію про те, що хтось пошкодив один шлюз – самовільно зняв дошку. Все виправлено. Щодо скиду води у Білорусь, ця інформація не відповідає дійсності. Через меліоративні канали проходить лише скид надлишкових поверхневих і паводкових вод. Робимо це у відповідь на заяви – коли у людей паї затоплені, вони не можуть вчасно почати сільськогосподарські роботи. А води у Світязі, у порівнянні з минулими роками, помітно більше.

– На сьогодні маємо 128 сантиметрів згідно відмітки «нуля поста», за якою проводимо обчислення, – розповідає начальник метеостанції «Світязь» Руслана Вільнер. – Це якраз середньостатистичний показник, якщо брати записи від початку спостережень. Найнижча відмітка 86 см була взимку 1969-го, найвища у 190 см – у 1982-му. Озеро Світязь реагує на погоду. Цьогоріч зустріла холодна весна, не було сильного випаровування, трохи пішли дощі – й вода стала прибувати.

Тим часом на Трійцю на світязькій набережній відбулося урочисте відкриття туристичного сезону. На ці вихідні на озеро відпочивати з’їхалися тисячі людей! Погода сприяла гарному настрою, водичка в озері добре прогрілася на мілководді, тож у ній залюбки хлюпалися і дорослі, і діти.

Для гостей місцева влада провела різноманітні конкурси, зокрема, з будівництва піщаних замків. Тут відбувся аукціон – продаж картини зі світязьким пейзажем, до пізнього вечора були танці та караоке.

Здивувало туристів, що з ринку зникли вугрі. Цей делікатес здавна вважався візитівкою Світязя. Тепер же за продаж (і купівлю!) вугра людям загрожує штраф – до 3,5 тисячі гривень. Навіть гарячу лінію екологи відкрили для відловлювання порушників. Зате пончиків з різними начинками не бракує. Правда, ціна на цей смаколик зросла до 30 гривень за штуку.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися