Ніна ВИРОВИЧ (третя справа) з «Молодичками»
Волинь

«Молодички» співали на війні – і зустріли там солдатів-земляків

25 вересня 2021, 23:31
0
0
Сподобалось?
0

Шацькому ансамблю «Молодички», який 22 роки носить звання народного, понад сорок літ. І увесь цей час ним керує весела непосидюча Ніна Вирович. Зі своїми дівчатами, як лагідно називає учасниць, об’їздили усю Україну з концертами, побували за кордоном – в Польщі, Австрії, Угорщині, Болгарії, Македонії, Білорусі. І всюди їх зустрічають з оваціями, бо «Молодички» славлять Шацький край, співають старовинні місцеві пісні і показують давні звичаї.

Виступають у столітніх вишиванках

У «Молодичках» звичайні жіночки: якась працює вчителькою, інша – продавцем, а котра й трудиться на своєму полі. Вони мають сім’ї, дітей, городи, хазяйство, але із задоволенням крутять педалі велосипеда, поспішаючи на репетиції до Шацька. А вік їхній різний – від двадцяти до вісімдесяти літ.

– Нас часто кличуть на весілля, щоб провести давній обряд, адже кожен рух, кожне слово діє як молитва, – розповідає Ніна Вирович. – Коли виводять молоду з хати, ми співаємо «Я матюньці послужила…» Таких давніх пісень ніде не почуєте! Я по селах скупила старовинний одяг, у якому виступаємо: спідниці, вишиванки, свитки. Є сукенка, якій більше ста літ. Моєї тітки вже давно немає, а то в ній її свекруха заміж виходила! Під час карантину у Шацькому будинку культури зробила виставку цього давнього вбрання.

На гастролі за кордон їдуть переважно молодші учасниці, а коли потрібно представити традиції, то виступають старші жіночки. Приміром, у «Молодичках» з часу заснування співає 77-річна Тетяна Федорівна Крат з села Мельники.

– Мені змолоду так хтілося співати! – усміхається бабуся. – Добре, що чоловік ніколи слова проти не сказав, бо ж городи, хазяйство! Я з ансамблем у Києві була на концертах, то навіть з Ющенком зустрічалася!

Зараз у колективі виступає дванадцять жіночок. За сорок літ склад ансамблю змінився. Молоденькі заміж виходять, та не мають часу, старіші відходять. Вже одинадцятеро померли. Настільки за роки стають рідними, що кожна втрата – то великий душевний біль.

Краков’як для бабусь, ретро-дискотеки для «молодших»

Не забувають «Молодички» про бійців на Сході. У 2015 році чуйні жіночки їздили у Новогродівку під Донецьк розрадити воїнів. Зібрали для солдатів передачі від місцевих людей і підприємців, за що дуже вдячні, бо не раз вони підтримували ансамбль на різних заходах.

– Мені казали: куди дівчат везеш? – згадує Ніна Вирович. – Але ми не побоялися, бо їхали підбадьорити хлопців. Дала жіночкам заспокійливе: ніхто не має права пустити сльозу. Співали різні пісні, розказували гуморески, а коли зазвучав гімн, хлопці піднялися, то ніякі таблетки не допомогли… – голос Ніни Федорівни тремтить від спогадів. – Уявіть, серед тих солдатів були волинські хлопці з Любомля, Ягодина, Згоран! А на стінах висіли малюнки учнів нашої Прип’ятської школи! Хлопці нам дякували: «Які ми раді, що ви приїхали, і як нам тяжко, що ви їдете, а ми залишаємося…».

Крім виступів на концертах, закордонних фестивалях, Ніна Вирович разом з «Молодичками» часто проводить свята для стареньких, співають для них старовинні пісні, танцюють краков’як. А ще влаштовують ретро-дискотеки для п’ятдесятилітніх, де виступають з піснями їхньої юності. У Ніни Вирович чимало задумок, уже заплановано виступи на міжнародних фестивалях. Тож наступного літа «Молодичок» із задоволенням чекають у Болгарії.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися