«У половині випадків безпліддя винен чоловік», - лікар медзакладу у Луцьку
Волинь

«У половині випадків безпліддя винен чоловік», - лікар медзакладу у Луцьку

30 жовтня 2021, 14:00
0
0
Сподобалось?
0

Сергій Мостовий закінчив Ніжинське медичне училище. Згодом – лікувальний факультет Української медичної стоматологічної академії в Полтаві. Інтернатуру проходив у Волинській обласній клінічній лікарні та на кафедрі урології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Стаж роботи лікарем – 17 років. Двічі на тиждень, у вівторок і четвер, приймає пацієнтів у Волинській обласній клінічній лікарні.

Якщо сімейна пара тривалий час не може зачати дитину, як правило, звинувачують жінку, мовляв, вона має проблеми зі здоров’ям і їй треба лікуватися. Але насправді, приблизно у 50 відсотків випадків причина безпліддя – у чоловікові.  Детальніше про це розповідає уролог-андролог Волинської обласної клінічної лікарні Сергій Мостовий, який займається чоловічими проблемами, пов’язаними зі статевою та репродуктивною системами: чоловічим безпліддям, різноманітними сексологічними розладами, захворюваннями передміхурової залози.

Хоча б раз на рік здайте аналізи

– Сергію Володимировичу, які є основні причини чоловічого безпліддя?

– Термін «безплідний шлюб» – це нездатність пари зачати дитину протягом 12 місяців регулярного статевого життя без засобів контрацепції. Коли жінка не може завагітніти, парі необхідно йти на обстеження. В Україні близько 20 відсотків шлюбів – безплідні. І у половині випадків – через чоловіків. Тому їм необхідно пройти ретельне обстеження у фахівця, який спеціалізується саме на проблемах репродуктивного здоров’я, тобто в уролога-андролога (андрологія – це вузькоспеціалізований розділ загальної урології – авт.) А причин чоловічого безпліддя є чимало – це порушення функції ендокринних залоз, захворювання внутрішніх органів та судин, інфекції сечостатевої системи та вроджені аномалії статевої, спадковість, вплив певних лікарських засобів, а також алкоголь, тютюнокуріння, наркотики, травми яєчок і надлишкова вага. Важливими є й такі фактори, як тривалість шлюбу, вік чоловіка і жінки, частота статевих контактів.  Досить часто пацієнти запускають хворобу. Не можуть подолати психологічний бар’єр, коли мова іде про сексологічні розлади і прийти на консультацію.

– Як часто потрібно чоловікам проходити профілактичні огляди?

– Потрібно хоча б раз на рік здати базові аналізи. Якщо це чоловік до 40 років, то йдеться про загальний аналіз сечі, крові, аналіз на визначення рівня цукру в крові, кардіограму і ультразвукове дослідження внутрішніх органів. Також раджу провести спеціальне дослідження передміхурової залози для діагностики раку, яке фахівці називають «ПСА крові».

Коронавірусу у спермі немає?

– При яких симптомах чоловікові треба відкласти всі справи й  звертатися до лікаря?

– Коли відчуваєте біль чи дискомфорт у надлобковій ділянці, яєчках, статевому члені, паховій ділянці чи промежині. Будь-які порушення сечовипускання, зміна кольору сечі, поява крові в сечі та спермі, виділення з уретри. Будь-які розлади, як-от порушення ерекції, еякуляції, пухлиноподібні утворення на мошонці чи статевих органах.

– Про що на прийомі соромляться розповідати чоловіки?

– Як правило, якщо вже переступив поріг кабінету, то значить пацієнт подолав сором’язливість і прийшов, бо хоче вирішити свої проблеми зі здоров’ям. Буває, що чоловік відчуває дискомфорт – потрібно ж розказати про своє інтимне. Але в процесі розмови  стає відвертим, адже ми працюємо і як психологи. Запальні процеси та безпліддя – тут простіше. А от у випадку сексологічних розладів пацієнт не завжди може відкритися на першому прийомі.

– Як часто чоловіка на прийом до уролога-андролога приводить жінка?

– Молоді пари на консультації бувають разом дуже часто. Розмову веду як з чоловіком так і з дружиною. Добре, коли обоє розуміють свою проблему, тоді виходить відверта розмова. Я отримую необхідну інформацію для правильної діагностики і подальшого лікування.

– Чи перенесений COVID-19 може спровокувати сексологічні порушення?

– До мене вже зверталися пацієнти, у яких розпочалися порушення ерекції після перенесення коронавірусу. Загалом зараз багато питань через COVID-19: чи можна вагітніти, чи передається коронавірус статевим шляхом?  Більшість публікацій твердять, що вірусу у спермі немає. Однак, як і будь-який інший вірус, COVID-19 може вплинути на репродуктивну функцію. Дослідження в цьому напрямку ще тривають.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися