Юнак з Волині «навчив» безпілотники уникати перешкод і глушилок
Волинь

Юнак з Волині «навчив» безпілотники уникати перешкод і глушилок

6 вересня 2022, 16:23
0
1
Сподобалось?
1

Школяр із Волині Максим Шумаков розробив систему відстеження переміщення безпілотників. Він отримав всеукраїнське визнання за унікальний винахід. У 16 років хлопець зумів здивувати наукове співтовариство, пише lutsk-future.com.ua.

Ще коли Максим вчився у 9 класі Княгининівського ліцею і захоплювався фізикою, паралельно почав відвідувати Малу академію наук. Саме у навчальній установі й відбулася його перша робота над винаходом. У 10 класі він складав апарат із системи датчиків та відеокамери. У закладі здивувалися результатами. Вчителі зазначили, що інших таких же розробок в Україні не виготовляли. Система здатна працювати і для наземних безпілотних апаратів. Розробники вирішили орієнтувались на БЛА.

Нині Максим уже навчається в Українському католицькому університеті й надалі працює над удосконаленням проєкту. Він каже, що пристрій для відстеження відповідних перешкод для безпілотників дозволяє дрону успішно повернутися до місця запуску. Навіть у разі, якщо ворог почне «глушити» його засобами радіоелектронної боротьби, техніка зможе без пошкоджень оперативно дістатися відповідної точки координат.Нова система дозволяє дрону повернутися навіть, коли заглушені системи GPS, Wi-Fi чи інші функції. Фахівець використав алгоритм, який дозволяє визначати перешкоди в реальному часі. Функціонал запам’ятовує траєкторію польоту. Саме за нею безпілотник може повернутися у зворотному напрямку.

Винаходом зацікавилися представники української армії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися