Перше випробування генератора
Тернопілля

На Тернопільщині школярі змайстрували велогенератор

8 квітня 2023, 12:37
0
0
Сподобалось?
0

Перебої з електропостачанням через ракетні удари рашистів змусили багатьох українців задуматися над пошуком альтернативних джерел енергії. У Волинському ліцеї імені Нестора Літописця, що в селі Підлісці Кременецького району, зробили велогенератор. Над винаходом працювали тиждень. У навчальному закладі розповіли, що створили прилад, який приводиться в дію за допомогою велосипедних педалей. Ідея виникла під час одного з вимкнень електрики.

– Ми задумалися, звідки ж можна взяти електроенергію? Джерел не так небагато: сонце, вітер і вода. На жаль, у нашому випадку це неможливо реалізувати, тому що розташування школи не дозволяє використовувати жодне з цих природних джерел, – розповідає одинадцятикласник Денис Мороз.

За основу винахідники взяли старий велотренажер. Встановили на звичайній велосипедній рамі двигун від пральної машинки, трансформатор, лампочки, розетку та інші деталі.

– Ми вирішили зробити генератор змінного струму. У нього є свої переваги і є недоліки. Переваги в тому, що його робота не залежить від погодних умов. Недоліки – потрібно докладати силові зусилля й крутити педалі, щоб виробити електроенергію. Особливістю двигуна від пральної машинки є те, що, коли йому подається струм, тоді він виконує механічну роботу. А коли крутити його, то струм уже видає він, – розповідає вчитель інформатики Віктор Білосевич. – З ентузіазмом взялися до справи й тепер можемо виробляти власну електроенергію. Усі деталі конструкції прикріпили, почистили від масла та іржі і пофарбували.

У ліцеї поставили свій винахід, якого назвали «Красень», в укритті. Тепер під час повітряної тривоги кожен охочий може випробувати свої власні сили, покрутити педалі на цьому тренажері і таким чином підзарядити телефони. 

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися