Завдяки українцеві, котрий носив чуже прізвище студента з Волині, американці полетіли на Місяць
Волинь

Завдяки українцеві, котрий носив чуже прізвище студента з Волині, американці полетіли на Місяць

18 грудня 2022, 17:16
0
0
Сподобалось?
0

Імʼя Юрія Кондратюка довго замовчувалося у Союзі. Адже він був українцем і першим, хто написав розробки, завдяки яким політ на Місяць став не фантастикою, а реальністю. Мав непросту долю: народився з одним імʼям, а помер з чужим.

Мати народжувала уже душевно хворою

Справжнє імʼя видатного українського вченого Олескандр Шаргей. Його батько був вічним студентом з Полтавщини. А мати – німецька баронесса, викладала французьку мову. Коли вона була вагітна сином, взяла участь у протестах 1897 року у Санкт-Петербурзі. За це потрапила до вʼязниці, через що розум потьмарився. Сина Олександра вона народжувала вже душевно хворою. Чоловік Гнат не був поруч – він поїхав у Петербург на навчання, де знайшов іншу жінку. А його мати і вітчим ростили маленького Сашу. Батьки майбутнього вченого померли в один рік, коли йому минуло дванадцять.

Коли вчився у Петроградському політехнічному інституті, його забрали в армію, він воював на турецькому фронті. А після Жовтневого перевороту втік на Полтавщину. Щоб не трястися від страху за своє офіцерське минуле у царській армії, змінив документи. А допомогла йому у цьому мачуха. Коли помер її знайомий студент, ця жінка передала його документи. Так Олександр Гнатович Шаргей став Юрієм Васильовичем Кондратюком, 1900 року народження, сином викладача гімназії з Волині.

Найбільший у світі елеватор без цвяхів

Аби прогодуватися, Кондратюк брався за будь­-яку роботу: працював вантажником і мастильником на залізниці, механіком на млині, олійні, кочегарки на цукровому заводі та елеваторі. Жив на Кубані, в Осетії, Сибіру. Саме він спроєктував у Камені-на-Обі свій знаменитий елеватор «Мастодонт» – найбільше у світі зерносховище на 13 тисяч тонн, збудоване без цвяхів через дефіцит їх у країні. І Кондратюка у 1930 році засудили на три роки таборів за шкідництво. Мовляв, така будова не витримає величезної кількості зерна і розвалиться. А його елеватор простояв понад шістдесят літ, витримавши землетрус, і згорів у 1990-х, бо безхатьки розвели там вогонь.

Замість таборів Кондратюк був залучений до роботи у Новосибірському бюро для вʼязнів-інженерів. Там спроєктував вітроелектростанцію і відправив розробку на столичний конкурс. Фахівці зацікавилися його роботою. Під час одного з приїздів у Москву Кондратюка запросив на роботу батько радянської космонавтики Сергій Корольов. Але від пропозиції категорично відмовився, бо ретельна перевірка його біографії могла розкрити факт підробки документів.

А його книжка «Завоювання міжпланетних просторів», видана 1929 року, якою, очевидно, зацікавився Корольов, стала всесвітньо відомою. Ще під час навчання у гімназії Кондратюк завів зошит, у якому записував свої перші розрахунки щодо польотів у космос. Згодом розробив схему «космічного човника». І спрогнозував, що під час першого польоту на Місяць екіпаж кос­мічного корабля складатиметься з трьох людей, двоє з яких за допомогою спе­ціального модуля дістануться місячної поверхні, а третій залишиться у кораблі на навколомісячній ор­біті. Саме цю ідею з книги Юрія Кондратюка «Завоювання міжпланетних просторів» використали американські вчені, коли у 1969 році готувався політ на Місяць. Те, що передбачив українець, стало реальним через  40 літ!

Подобалася дружина керівника

Особисте життя Юрія Кондратюка не склалося. Він не був одружений, не мав дітей. За незвичні погляди про космос йому відмовила у заміжжі кохана Зоя Ценіна. Після того Кондратюк зібрав речі, попрощався – і більше вони не бачилися.

Ще йому дуже подобалася Ольга Горчакова, дружина товариша і керівника – ця сімʼя стала для нього рідною. Але роману не було. Жінка називала Кондратюка «милим фантастом» за його мрії про космос. Заробляв Юрій багато, але витрачав гроші на всіх, крім себе. Був інтелігентним, вихованим у кращих дореволюційних традиціях, завжди дарував цукерки дівчатам, але міг для них забути квіти у портфелі.

Втік у США чи загинув у концтаборі?

Кондратюк пішов добровольцем на фронт. Але досі невідомо, де знайшов смерть геніальний українець. За офіційною версією, загинув 1942 року під час бою у Калузькій області, нібито похований у братській могилі. Версія друга – потрапив до фашистського полону, де один зі спеціалістів побачив зошит з розрахунками ракетно-космічної теми. Тому Кондратюка відправили до вченого Вернера фон Брауна, який очолював ракетну програму нацистської Німеччини. Після війни його забрали американці до США, а з ним нібито і Юрія Кондратюка, який там мусив змінити ім’я. Є ще одна версія: Вернер фон Браун, який після війни переїхав до США, та Юрій Кондратюк – це одна особа. Також припускають, що після нацистського полону він, побоюючись переслідувань у СРСР, переїхав до Штатів. В одному з американських журналів була стаття про механіка-самоука Юрія Кондратюка, який помер у забутті 1952 року.

Проте найбільш ймовірно, що він загинув у фашистському концтаборі. Адже після війни у німецькому місті Пенемюнде знайшли рукописний зошит Юрія Кондратюка з формулами та розрахунками з ракетної техніки.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися