Роман Пелех з особливим напоєм
Закарпаття

Пляшка українського напою коштує пів мільйона гривень

9 липня 2023, 19:09
0
0
Сподобалось?
0

Якщо ви спитаєте будь-кого, який головний український алкогольний напій, то неодмінно отримаєте відповідь – горілка. Дійсно, без неї жодне застілля не обходиться. Але цей напій у давнину, виявляється, здебільшого був розповсюджений серед простих селян. А для заможних українців існував набагато цінніший напій – «Контабас».

Цей стародавній український напій виготовлявся на основі спеціально підготовленого дистиляту та витримувався у скляних кубах на свіжозрізаних бруньках чорної смородини. За історичними довідками, перші згадки про контабас з’являються на початку XVIII століття. До приходу радянської влади заможні українські пани із задоволенням виготовляли цей напій для себе і рідко продавали його чужинцям.

У 20-і роки минулого століття напій зник. Просто тому, що його не було кому пити – панів комуністи знищили. З ними зникли й унікальні рецепти виготовлення контабасу. Їх зберігали як сімейні реліквії, часто й не знаючи, яким багатством володіють. 

У 2018 році брати Роман та Андрій Пелехи купили стару хату в селі на Закарпатті. І там у погребі знайшли 100 літрів контабасу із запасів 1993-го року. Разом із напоєм хлопці виявили ще й загублений рецепт його виготовлення. Після цього Пелехи вирішили відродити виготовлення напою. І ті, хто його спробував, запевняють, що продукт має присмак кави, гіркого чорного шоколаду, зеленого яблука та деревини тари, в якій він зберігається. Чим же напій такий цінний? 
Виявляється, для його виготовлення потрібні бруньки чорної смородини, які можна заготовляти лише декілька днів у році! До того ж збирають ці бруньки вручну і дуже обережно, щоб не розчавити ефірні масла, якими вони наповнені. Для виготовлення трьох літрів контабасу потрібно півтора літра бруньок.

Через це контабас так дорого коштує. Пляшка напою 2019 року вартує від 1250 до 1750 гривень. А ціна пляшки контабасу з лімітованої серії 1993 року сягає пів мільйона гривень!

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися