Як Моссад мстить за смерть євреїв
Світ

Як Моссад мстить за смерть євреїв

27 травня 2023, 17:01
0
2
Сподобалось?
2

Ненависть, лють, бажання помститися окупантам – стан, в якому сьогодні живуть мільйони українців. Природна реакція на вбивства, зґвалтування, руїни, які приніс в Україну «рускій мір». Холодний розум підказує, що помста може розтягнутися на роки. Як це, шукати злочинців по всьому світу – досконало знають в ізраїльській розвідці Моссад. Восени 2022-го очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов підтвердив, що українські спецпризначенці вже працюють «в стилі Моссаду». Так у чому ж він, цей стиль?

На Моссад працюють десятки тисяч агентів

Про агентурну мережу Моссад і її операції складені цілі легенди. Структура створена наприкінці 1949 року. Моссад займається збором і аналізом розві­дувальної інформації, а також таємними спеціальними операціями за межами Ізраїлю. Діяльність Моссаду глибоко засекречена, інформація про цю спецслужбу і її роботу з’являється, як правило, або через багато років після подій, або в результаті невдач і провалів. До кінця 1990-х років офіційно не розголошувалося навіть ім’я начальника служби. З моменту створення в організації змінилося 11 керівників, практично кожен з яких був «граючим тренером», тобто особисто брав участь в операціях, як на території Ізраїлю, так і за кордоном, в тому числі – у фізичній ліквідації людей. Число співробітників коливається від 1200 до 2000 осіб. Причому вважається, що «позаштатних співробітників», тобто агентів, що працюють по всьому світу, – десятки тисяч людей. Ще 15 тисяч чоловік – це так звані «сплячі» агенти. На пенсію «моссадівці» йдуть у 45 років.

Нацистського злочинця викрали на вулиці посеред білого дня

В інтернеті достатньо інформації про успішні спецоперації Моссаду. Так, у 1960 році його агенти вистежили та викрали в Аргентині Адольфа Ейхмана, нацистського військового злочинця, який був одним з організаторів геноциду євреїв під час Другої світової війни. Операцію, що отримала назву «Фінал», очолював особисто директор Моссаду Іссер Харель. Інформацію про те, що Ейхман переховується в Аргентині, Моссаду таємно передав у 1957 році генеральний прокурор німецької землі Гессен доктор Фріц Бауер. З того моменту співробітники Моссаду почали шукати слід Ейхмана. І нарешті вийшли на мешканця Сан-Фернандо, що у передмісті Буенос-Айреса. За 15 років він змінив кілька імен. До Південної Америки нацисту втекти вдалося у 1950-му з паспортом на ім’я Рікардо Клемент. До того моменту, коли на його слід вийшли агенти Моссаду, 53-річний Клемент встиг попрацювати на кролячій фермі, на виробництві фруктових соків, на заводі Mercedes-Benz і мав усі шанси мирно завершити своє життя в оточенні дружини і чотирьох дітей. Моссад викрав його прямо посеред вулиці. Дев’ять днів він утримувався під вартою на конспіративній квартирі, а потім був вивезений до Ізраїлю літаком під чужими документами. Зухвала акція викликала тривалий дипломатичний скандал – влада Аргентини довгий час звинувачувала Тель-Авів у порушенні суверенітету. Тільки на початку 2000-х офіційний Буенос-Айрес вибачився за надання притулку нацистським злочинцям. А Ейхмана засудили до смертної кари.

«Відправляй хлопців!» – наказала колишня киянка

Операцію «Гнів Божий» розпочала безпосередньо прем’єр-міністр Ізраїлю Голда Меїр. Колишня киянка, до слова. За легендою, саме Меїр наказала директорові Моссаду Цві Заміру: «Відправляй хлопців!» Це була реакція на теракт під час Мюнхенської олімпіади у 1972 році, під час якого вбито 11 членів олімпійської збірної Ізраїлю. Протягом 20 років агенти спецслужби знаходили і ліквідовували терористів організації «Чорний вересень» та членів Організації визволення Палестини (ОВП), що мали причетність до теракту. 13 осіб із 17, що значилися в списку Моссаду, були вбиті до червня 1973 року. Останній з усіх, що підлягали знищенню, лідер організації «Чорний вересень» Абу Айяд, був убитий своїми соратниками в 1991-му, через 19 років після мюнхенської акції.

Від моссадівців не ховали ні товсті стіни, ні велика охорона. Своїх ворогів ізраїльська розвідка знищувала у всіх країнах світу. Про їх причетність часто говорять з припущеннями. Бо достеменних доказів немає. Так, саме Моссаду приписують вбивство у Дубаї одного із засновників військового крила ХАМАСу Махмуд аль-Мабхуха, який займався закупівлями зброї для цієї організації. Тіло Аль-Мабхуха було виявлено в дорогому готелі зі слідами удару електрошокером і задушення.

Провідного іранського фізика-ядерника Мохсена Фахрізаде у листопаді 2020 року розстріляли в автомобілі із застосуванням супутникового наведення та штучного інтелекту. Снайпер сидів за півтора кілометра від об’єкта! Вся операція зайняла менше ніж хвилину. Було зроблено 15 пострілів, жоден з них не поранив дружину Фаррізаде, яка сиділа в декількох сантиметрах від чоловіка. Іранські слідчі вважають, що такої точності вдалося досягти завдяки використанню програмного забезпечення для розпізнавання осіб. Влада країни звинуватила у вбивстві Моссад.

Ми розповіли лише про декілька операцій ізраїльтян. Українці мають мати про них хоча б уявлення, бо дуже часто стали повторювати: «Нам потрібен свій Моссад». Найголовніше завдання зараз – зробити так, щоб  російські окупанти вже в себе вдома почали озиратися і боятися за свої чорні справи.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися