Виховували мавпу, як рідну дитину
Світ

Виховували мавпу, як рідну дитину

10 вересня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

У світі нерідко трапляються незвичайні випадки, коли чужих дитинчат усиновлюють інші тварини. Скажімо, поросят вигодовує мама-собака чи маленьких леопардів бере під свою опіку мавпа. Чудовими мамами для «підкидьків» стають свинки, тигри, киці. Відомо, що вовкам та мавпам вдавалося вигодувати та виростити людських дитинчат. Але був випадок і навпаки, про який майже ніхто не знає. Так, одне подружжя вирішило з маленької мавпочки виростити для себе доньку.

Синові було 10 місяців, шимпанзе – 7

На шокуючий експеримент наважилася сім’я американських біологів – Уінтроп і Люелла Келлог. Прочитавши публікацію про долю дітей, які виросли серед тварин, вони задумалися над тим, щоб свідомо зробити навпаки – спробувати виховати звірятко в людській сім’ї. Їм було цікаво, чи за звичками воно зможе наблизитися до людини. І, народивши у 1931 році сина, родина приймає рішення паралельно виховувати ще й дитинча мавпи.

Спочатку вчені хотіли переселитися зі своїм маленьким сином Дональдом на Суматру (острів Індонезії). Там неважко було б серед орангутангів знайти компаньйона для хлопчика. Важливо було підібрати маля майже однакового віку, аби «діти» могли рости і розвиватися разом. Та від мрії жити на острові парі довелося відмовитися через брак фінансів. Тож подружжя вирішує вдатися до ще жорсткішого експерименту й маленьку мавпочку поселити… у себе вдома. Втілити задумане вченим допоміг Єльський центр з вивчення людиноподібних мавп – він позичив Келлогам маленьку самку шимпанзе, яку звали Гуа. Їй було сім місяців, а Дональду – 10.

«Перевиховання» від росіян

Майже за 20 років до їхнього експерименту російська дослідниця Надія Ладигіна вже намагалася довести світу, що олюднення мавп можливе. Вона зайнялася вихованням однорічного шимпанзе. Дослідниця застосовувала усі методики до тварини, як до людської дитинки. Однак навіть за три роки такого догляду та виховання не досягнула жодного позитивного результату. Врешті Ладигіна від продовження експерименту відмовилася.

Келлоги припустили, що помилкою колеги стало те, що вона займалася вихованням звірятка без участі такого ж віку дитини. Вони вірили, що їхній маленький Дональд допоможе дівчинці-шимпанзе краще адаптуватися у світі людей і врешті їх можна буде назвати братом та сестричкою. Отож, подружжя взяло мавпочку Гуа в сім’ю і стало до неї ставитися, як і до Дональда. Один одному діти сподобалися, а  незабаром стали нерозлучні.

У деяких тестах звір випереджав людину

Вчені записували кожну деталь. Наприклад, Дональду подобається запах парфумів, а Гуа його не любить. Проводили досліди: хто швидше здогадається, як за допомогою палиці добути печиво, підвішене до стелі посеред кімнати на нитці? А якщо зав’язати хлопчикові і мавпочці очі і покликати їх на ім’я, хто краще визначить напрямок, звідки йде звук? В обох тестах перемогла мавпочка. Зате коли Дональду дали олівець і папір, він сам почав щось карлюкати на аркуші, а мавпочці довго довелося показувати, що ж можна робити з олівцем.

Невдовзі Гуа навчилася пересуватися на двох задніх лапах і їсти ложкою. Це вченим додавало впевненості, що вони все роблять правильно. Шимпанзе навіть стала трошки розуміти людську мову! Однак вона приходила в повну розгубленість, коли знайомі люди з’являлися перед нею в іншому одязі. Також Гуа, на відміну від Дональда, ніяк не вдалося навчити вимовляти хоча б одне простеньке слово – «тато» і освоїти таку любиму усіма дітками забавку «тосі-тосі».

Хлопчик почав перетворюватися на чотирилапого друга

Що «діти» ставали дорослішими, то різниця між людиною та твариною робилася разючішою. Однак вчені до останнього відмовлялися переривати експеримент. Змусило до цього лише одне – спостереження, що Дональд… уподібнюється до шимпанзе! До 19 місяців син вчених не склав жодного речення, а освоїв лише три слова. І що ще гірше, бажання поїсти він став висловлювати типовим мавпячим звуком на кшталт гавкання. Батьки злякалися, що поступово їхній хлопчик відкине людську мову. Вони були у відчаї, тож мавпочку Гуа відіслали назад в розплідник.

Більше на такі експерименти ніхто не зважувався.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися