Валентина ГУЩИНА
Світ

Російська тьотка називає себе нащадком Іллі Муромця

22 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно у фейсбуці з’явилося відео з московської телепередачі «Малахов». У студію привезли пенсіонерку з російського міста Муром, яка називає себе нащадком богатиря Іллі Муромця. Кремлівська пропаганда і тут бреше, бо цей богатир був з міста Моровійськ, що біля Чернігова. І вчені вже давно довели, що був він не російським, а нашим богатирем. А мощі його зберігаються у Києво-Печерській лаврі у Києві.

Паломники їдуть до хати пенсіонерки?

Пенсіонерка Валентина Гущина з росії підрахувала, що вона є представницею 27 або 28 покоління, яке йде нібито від Іллі Муромця. Звідкіля вона це собі взяла? Каже, що дізналася від свого батька. Вона береже старовинну фотографію свого діда, який їй дуже схожий на Іллю Муромця. Розповідає, що в її роду всі чоловіки були сильними, валили ліс без спеціальних інструментів, замість коняки могли тягнути підводу. Тепер ця Валентина живе у Муромі – на тому ж місці, де нібито колись була «ізба богатиря». У цей імпровізований музей часто їздять паломники.

– Как-то одін нємєц прєдлагал мнє построіть в домє пєчку і пускать на нєйо турістов. Єстествєнно, хотєл за ето долари, – каже пенсіонерка. А ще вона дуже обурюється, навіщо мощі Іллі Муромця з Києво-Печерської лаври хочуть вивезти у Ватикан (де вони цього начиталися?!). – Ето кощунство! Пусть лучше прівєзут нашево святого к нам в Муром!

Ілля Муромець – з Чернігова, Попович – з Пирятина, Добриня Микитич – з Волині

Але в студії ніхто й словом не обмовився, що цей святий аж геть не московський – його канонізували 1643 року, коли церква на українських землях була під юрисдикцією Константинополя, ще у домосковську добу. А в московському епосі і справді є Ілько Муромець – розбійник періоду Смути, тобто початку ХVII століття.

Наш Ілля Муромець жив у XII столітті у місті Моровійськ (нині Морівськ) неподалік Чернігова, а не під російським Муромом. Це доведено науковцями, бо не міг він за один день, як сказано в билинах, проскакати тисячу верст з Мурома до Києва. Останні роки свого життя богатир був ченцем Феодосіївського монастиря – тепер це Києво-Печерська лавра. Точно відомо, що Ілля Муромець загинув 1203 року, обороняючи монастир. Тому його мощі зберігаються у Києво-Печерській лаврі і зцілюють тих, хто страждає хворобами хребта, ніг.  35 років тому його нетлінне тіло дослідили експерти. Виявили, що Муромець  мав зріст 180 сантиметрів, вік – 45-55 років. І справді був не ходячим від поліомієліту або туберкульозу кісток, і кісткова тканина дивним чином відновилась. Билини кажуть, що одного разу до хати, де на печі лежав Ілля Муромець, зайшли старці і попросили води. І він раптом відчув силу й встав на ноги. Очевидно, то були знахарі. Відтоді Ілля Муромець здійснив чимало подвигів. Зокрема поборов Солов’я-розбійника, який дійсно промишляв у чернігівських лісах і про свій напад попереджав свистом.

Вчені довели, що усі три «рускіє богатирі», яких зобразив художник Васнецов на своїй картині, були з українських земель. Але насправді вони ніколи не бачилися, бо жили у різні часи:  Добриня – у X столітті, Ілля Муромець – у XII, Попович – у XIII.

Вважається, що богатир Добриня Микитич – це воєвода Добриня, дядько київського князя Володимира Великого по матері ключниці Малуші. Він у 988 році разом з князем хрестив Київську Русь. Був сином Мала, князя міста Іскоростеня (тепер Коростень Житомирської області). До його володінь належали також волинські села Будятичі, Низкиничі, що поблизу Володимира-Волинського. Богатир був одружений. До речі, на честь Добрині Микитича у Коростені Житомирської області встановлено пам’ятник, а також названо астероїд.

Третій богатир з картини – син священника Олешко Попович з Пирятина, що на Полтавщині. Він часто бував на пирятинських ярмарках, обороняв землі на лівому березі Дніпра. Олешко Попович був сміливим воїном. Він убив половецького хана та його брата, розбив печенізького хана Радмана і взяв у полон трьох його синів. Загинув богатир 1223 року у битві на Калці. У Пирятині і досі збереглося прізвище Попович.

А поки росіяни відшукують нащадків українського богатиря Іллі Муромця, українці жартують: чекайте невдовзі на інтерв’ю з російськими нащадками Змія Горинича.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися