У космос злітала уродженка України
Світ

У космос злітала уродженка України

3 березня, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

26 січня 2024 року уродженка України одеситка Ліна Бороздіна здійснила суборбітальний політ у космос. Це був шостий комерційний космічний рейс. Крім Ліни було ще три астронавти: чоловіки з Австрії, Техасу та Каліфорнії (США). Квиток на цю неймовірну подорож дівчина придбала ще у далекому 2005 році. Тоді він коштував понад двісті тисяч доларів. Щоб отримати таку суму, дівчина заклала свій будинок. Вона була однією з десяти перших бажаючих підкорити космос.

Пасажири цього неймовірного польоту пережили кілька хвилин невагомості і змогли побачити Землю на тлі темряви космосу, перш ніж приземлилися приблизно через 90 хвилин після старту.

Ліна Бороздіна народилася в Одесі, там закінчила школу та здобула ступінь магістра за спеціальністю «Біохімія» в Одеському національному політехнічному університеті. Юрій Бороздін, батько Ліни, народився у москві. Американський журналіст та письменник Кенні Кемп в одній зі своїх книг розповідав, що Бороздін був агентом кдб. Він служив на Сході, зокрема, в Індії та М’янмі. У 1979 році чоловік мав поїхати на два роки в Афганістан, але не захотів це робити і звільнився зі служби. Вище керівництво срср не дало йому дозволу на повернення до москви, тож він із сім’єю оселився в Одесі, де мешкала родина його дружини. Мати Ліни Бороздіної – Емілія – була перекладачкою з англійської та чемпіонкою України з настільного тенісу. Вона померла в 1982 році.

Ліна Бороздіна емігрувала до США, коли розпався срср. Її паспорт був документом держави, якої більше не існувало, тож вона подала заявку на політичний притулок і почала вивчати англійську. А поки чекала вердикту на своє подання, влаштувалася мити лабораторний посуд у фармацевтичній компанії. Певний час жінка працювала навіть моделлю для магазину одягу. Згодом Ліна зарекомендувала себе як талановитий науковець. Тож більшу частину свого життя Бороздіна працювала у компаніях, що займалися вивченням раку та виробництвом ліків від цієї страшної хвороби.

У 2004 році вона стала громадянкою США. Вдруге одружена.

Михайлина БЛАВАТ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися